Руският президент Владимир Путин заяви на австрийския канцлер Карл Нехамер в телефонен разговор, че Киев саботира преговорите с Руската федерация, предава ТАСС.

Путин в разговора с Нехамер е обърнал внимание на факта, че Украйна трябва да разчисти (от мини) пристанищата възможно най-скоро.

"По искане на федералния канцлер на Австрия руският президент даде оценка на ситуацията в контекста на продължаващата специална военна операция за защита на Донбас и информира за работата по осигуряване на безопасността на корабоплаването във водите на Азовско и Черно море", съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

"В тази връзка беше обърнато внимание на факта, че украинската страна трябва да разчисти пристанищата възможно най-скоро за свободно преминаване на блокираните кораби", подчертават от Кремъл.

Руският президент Владимир Путин е нарекъл "безпочвени" опитите да се прехвърли отговорността за световната продоволствена криза върху Москва и е посочил, според него, "истинските причини" за тази ситуация.

И Австрия готова да посредничи между Русия и Украйна

И Австрия готова да посредничи между Русия и Украйна

Шефът на ООН обаче не вярва, че мирните преговори ще се състоят "в близко бъдеще"

"Беше проведена задълбочена размяна на мнения по въпроси, свързани с глобалната продоволствена сигурност. Владимир Путин подчерта, че опитите да се обяви Русия за отговорна за трудностите с доставките на селскостопански продукти на световните пазари са неоснователни", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че Путин е дал "подробни обяснения за истинските причини за тези проблеми, възникнали, наред с други неща, поради антируските санкции от страна на САЩ и Европейския съюз".

Ситуацията в Украйна и мащабните санкции, наложени на Русия от САЩ и ЕС, доведоха до прекъсване на доставките на зърно, което увеличава риска от продоволствена криза в много страни по света. От началото на годината цените на пшеницата и царевицата са се повишили с 30%. Запасите от пшеница, както беше отбелязано на заседанието на Съвета за сигурност на ООН на 21 май, в света ще издържат само 10 седмици, а ситуацията е по-лоша, отколкото при кризата от 2007-2008 г.

Руският външен министър Сергей Лавров по-рано заяви, че продоволствената криза в света се е случила много преди началото на специална военна операция в Украйна, включително във връзка с пандемията от коронавируса и погрешните изчисления на западните страни. В същото време Лавров добави, че настоящата ситуация изостри проблема, а, според него, западните санкции са се превърнали в една от ключовите причини за прекъсването на доставките на храни, което изостри кризата.

Руският президент Владимир Путин е потвърдил пред австрийския канцлер Карл Нехамер, че Москва ще спазва договорните задължения за доставки на газ за Австрия.

Австрийският канцлер Карл Нехамер от своя страна е предупредил, че "Газпром" ще бъде лишен от газовото хранилище в австрийския град Хайдах, ако руската компания не го напълни с газ.

"Въпросът за газа беше засегнат от него, като той заяви, че всички доставки (за Австрия) ще бъдат напълно спазени. Посочих му, че ако "Газпром" не използва хранилището в Хайдах, тогава компанията ще загуби това хранилище и то ще да бъде прехвърлено към други доставчици на енергия за попълване", каза Нехамер на пресконференция във Виена, отговаряйки на съответен въпрос.

Австрийският канцлер е единствения лидер на европейска страна, който се срещна лично с руския президент Владимир Путин след началото на руската инвазия в Украйна. Той беше в Москва на 11 април и заяви, че е провел  "преки, открити и трудни" разговори с руския президент Владимир Путин в Москва при посещение, което предизвика смесени европейски реакции, включително изненада, скептицизъм и осъждане. То обаче не доведе до видими резултати.

Австрия е страна, която поддържа традиционно добри връзки с Русия , а дори и навремето със Съветския съюз, а в последно време, особено при управлението на бившия австрийски федерален канцлер Себастиан Курц, отношенията между Москва и Виена бяха особено топли.

Австрия не смята да влиза в НАТО

Австрия не смята да влиза в НАТО

Страната ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на Украйна, а не смъртоносни оръжия