Австрийският канцлер Карл Нехамер проведе "преки, открити и трудни" разговори с руския президент Владимир Путин в Москва в понеделник, при посещение, което предизвика смесени европейски реакции, включително изненада, скептицизъм и осъждане, съобщават "Ройтерс" и "Дер Щандарт".

Путин и Нехамер приключиха разговорите си в Москва след 90 минути. По-рано Кремъл заяви, че Украйна ще бъде основният фокус на срещата, но точното съдържание на разговора тепърва ще се разкрива. Преди срещата Нехамер настоя, че няма да бъде "морално неутрален" спрямо руския президент и добави, че планира да се говори за военни престъпления на Русия в Украйна.

Нехамер е казал на Путин, че войната в Украйна трябва да приключи, тъй като ще има губещи и от двете страни, ако сблъсъците продължат. Обсъдили са необходимостта от незабавно прекратяване на огъня в Източна Украйна, за да могат да бъдат отворени хуманитарни коридори.

В заключение на изявлението Нехамер призовава за международно разследване на военни престъпления, извършени в град Буча близо до Киев и на други места в Източна Украйна.

Пътуването не беше приятелско посещение за него, а самият канцлер определя пътуването си до Москва и разговори с Путин като "задължение", пише в прессъобщението, разпратено от екипа му до медиите, след срещата му с руския президент.

Нехамер е първият европейски лидер, който се среща на живо с Путин след началото на офанзивата на Русия в Украйна на 24 февруари.

Също така австрийският канцлер е заявил, че санкциите ще останат в сила, докато в Украйна умират хора.

По искане на австрийската страна от срещата няма да бъдат разпространени снимки, такива и не са правени. Също по искане на Австрия не се е състояла съвместна пресконференция, каквато по традиция се провежда.

От тактическа гледна точка това вероятно не е най-лошата идея за Нехамер, тъй като през последните часове канцлерът беше многократно критикуван, че предоставя на Путин повод, които той може да използва за пропагандни цели.

Нехамер коментира, че няма много оптимизъм от разговорите си с Путин. "В момента не съм особено оптимист след разговорите ми с Путин. Офанзивата (в Украйна) се подготвя решително". "Той (Путин) вижда това като вид операция за самоотбрана на Руската федерация. Той го нарича специални военни операции. Аз го наричам война".

Нехамер обаче отбелязва, че "също беше ясно и разпознаваемо, че руският президент все още има доверие" в продължаващите преговори между Русия и Украйна в Турция.

Украйна не се отказва от преговорите дори ако Русия не спре нападенията

Украйна не се отказва от преговорите дори ако Русия не спре нападенията

Киев настоява за многостранни гаранции за сигурност

Целта на срещата беше да се каже на руския президент истината за войната, каза австрийският външен министър Александър Шаленберг преди разговорите, пише "Дойче веле".

"Има разлика да бъдеш лице в лице и да му кажеш каква е реалността: че този президент де факто е загубил морално войната", каза Шаленберг при пристигането си за разговори с колеги от ЕС в Люксембург по-рано в понеделник.

"Трябва да е в негов интерес някой да му каже истината. Мисля, че е важно и ние го дължим на себе си, ако искаме да спасим човешки животи."

Външният министър на Австрия каза, че Нехамер дава "много ясни послания от хуманитарен и политически характер" на срещата с негов колега в руската столица. Посещението има за цел смекчаване на "хуманитарния ад", по-специално чрез пледиране за "хуманитарни коридори", каза Шаленберг.

Въпреки че "това не е пътуване по мандат от ЕС", Нехамер информира ключовите лидери на ЕС за плана си предварително, каза Шаленберг.

Той добави, че Нехамер е решил да направи пътуването след среща с украинския президент Владимир Зеленски в Киев в събота.

Шаленберг каза: "Не искаме да оставяме нито една възможност неизползвана и трябва да се възползваме от всеки шанс, за да сложим край на хуманитарния ад в Украйна".

"Всеки глас, който изяснява на президента Путин как изглежда реалността извън стените на Кремъл, не е пропилян глас".

Посещението бе приветствано от германския канцлер Олаф Шолц. Берлин подкрепя всякакви "дипломатически усилия" за прекратяване на войната в Украйна, каза в понеделник Кристиан Хофман, говорител на правителството.

Войната не е за Донбас, а е срещу САЩ - призна Сергей Лавров

Войната не е за Донбас, а е срещу САЩ - призна Сергей Лавров

Целта всъщност е "да се сложи край на безразсъдното господство на САЩ и други западни държави"