Руският президент Владимир Путин по време на телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган изрази в четвъртък благодарност за размяната на руския пилот Константин Ярошенко с американеца Тревър Рийд, която бе осъществена в Турция, предават ТАСС, Анадолската агенция и Ройтерс.

"По време на разговорите бяха разменени мнения относно размяната (на затворници) между Русия и САЩ в Турция вчера, както и събитията, свързани с войната в Украйна. По време на разговорите руският президент Путин благодари на президента Ердоган за размяната на руския пилот Константин. Ярошенко и американския морски пехотинец Тревър Рийд, която се проведе вчера в Турция под координацията и контрола на Националната разузнавателна организация (на Турция, MIT).Президентът Ердоган каза, че посредничеството на Турция в този обмен не е само знак за значението, което (Анкара) придава на мира, диалога и сътрудничеството, но и значението й по отношение на нейната посредническа мисия", казаха пред репортери от кабинета на турския президент.

Координацията и тесният диалог между разузнавателните организации на Руската федерация и Турция ще допринесат за установяването на стабилност, каза Ердоган.

"Президентът Ердоган говори за необходимостта от продължаване на координацията и тесния диалог между разузнавателните организации. Той каза, че това ще помогне за предотвратяване на хуманитарни трагедии в региона и за установяване на стабилност", съобщиха от офиса на турския президент пред репортери.

Путин и Ердоган разговаряха по телефона

Путин и Ердоган разговаряха по телефона

Ердоган е предложил среща между Путин и Зеленски

Ердоган и Путин са обсъдили по телефона и ситуацията в Украйна. Турция декларира, че е готова да поеме водеща роля в постигането на споразумение между Русия и Украйна и да действа като посредник по пътя към него.

Ердоган също така повтори, че Анкара иска да продължи инерцията от мирните преговори между руски и украински представители, проведени на 29 март в Истанбул.

Впоследствие турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви намерението си да привлече колегите си от двете страни на масата за преговори.

На преговорите в Истанбул Украйна предложи да приеме неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност.

Предложенията ще включват също 15-годишен период на консултации относно статута на анексирания Крим, като те могат да влязат в сила само в случай на пълно прекратяване на огъня.

Русия обаче неколкократно обвини Украйна, че е нарушила споразуменията, сключени по време на преговорите в Турция, заявявайки, че Киев винаги мени позицията си в преговорите.

По думи на Путин постоянната промяна на позицията на Киев прави "невъзможно постигането на напредък" в преговорите.

Путин обвини Украйна, че е непоследователна в мирните преговори

Путин обвини Украйна, че е непоследователна в мирните преговори

Киев не е готов да търси взаимно приемливи решени