Русия и Съединените щати извършиха размяна на затворници в сряда, обменяйки ветеран от морската пехота, намиращ се в затвор в Москва, за осъден руски наркотрафикант, който излежава дълга присъда в Америка, съобщи високопоставен американски служител, цитиран от АП.

Изненадващата сделка би била забележителна дипломатическа маневра дори в мирно време, но е още по-необикновена, защото беше сключена, когато войната на Русия с Украйна доведе отношенията със САЩ до най-ниската им точка от десетилетия.

Като част от размяната, Русия освободи Тревър Рийд, бивш морски пехотинец от Тексас, който беше арестуван през лятото на 2019 г., след като руските власти казаха, че е нападнал офицер, докато е бил откаран от полицията в полицейски участък след пиянска нощ. По-късно Рийд беше осъден на девет години затвор, въпреки че семейството му твърди, че е невинен, а правителството на САЩ го определи като несправедливо задържан.

САЩ се съгласиха да върнат Константин Ярошенко, руски пилот, излежаващ 20-годишна федерална присъда в Кънектикът за заговор за контрабанда на кокаин в САЩ, след като беше арестуван в Либерия през 2010 г. и екстрадиран в САЩ.

Русия искаше завръщането му от години, като същевременно отхвърляше молбите на високопоставени служители на САЩ за освобождаване на Рийд, който изкара почти хиляда дни в ареста и чието здраве наскоро се е влошило, според семейството му.

Двамата затворници бяха разменени в европейска държава. Въпреки че официалните лица не биха казали къде е извършено прехвърлянето, в часовете преди да се случи, проследяващите търговски полети идентифицираха самолет, принадлежащ на Федералната служба за сигурност на Русия, летящ за Анкара, Турция. Бюрото по затворите на САЩ също актуализира уебсайта си, за да отрази, че Ярошенко вече не е при тях

Размяната на затворници бележи най-голямото освобождаване по време на администрацията на Байдън на американец, смятан за неправомерно задържан в чужбина, и се случва дори когато семействата на задържаните, които са се срещали през последната година със служители на администрацията, не са очаквали размяната.

В изявление семейството на Рийд благодари на президента Джо Байдън "за това, че взе решението да върне Тревър у дома", както и на други служители на администрацията и на Бил Ричардсън, бившият посланик на САЩ в ООН, за когото семейството каза, че е пътувал до Москва в часовете преди войната в Украйна с надеждата да осигури освобождаването на Рийд.

Рийд беше един от няколкото американци, за които се знае, че са задържани в Русия, включително звездата на женската NBA Бритни Гринър, която беше задържана през февруари, след като властите казаха, че при претърсването на чантата й е открило вещество, производно от канабис, както и бизнесменът от Мичиган Пол Уилън, задържан по обвинения в шпионаж, които според семейството му са фалшиви.

Родителите на Рийд направиха рядка частна среща с Байдън и служители на администрацията миналия месец. Те стояха седмици по-рано по маршрута на кортежа му по време на президентско посещение в Тексас с надеждата да привлекат вниманието му, след което по-късно проведоха малка демонстрация пред Белия дом, за да поискат среща.