Товарен кораб напусна пристанището в Мариупол за първи път от месеци, след като руските войски успяха да превземат украинския град, съобщава "Ройтерс".

По информация на лидера на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин корабът е натоварен с метал и плава на изток към Русия.

Украйна определи като грабеж извозването на метал за Русия от Мариупол, чието превземане осигури на Москва сухопътна връзка между континентална Русия и проруската сепаратистка територия с анексирания Крим.

До седмица се очаква "Царевна" да излезе от Мариупол

До седмица се очаква "Царевна" да излезе от Мариупол

Не е бил осъществяван контакт от страна на руските власти с българското посолство в Москва

Днес 2500 тона горещо валцувана ламарина напуснаха пристанище Мариупол, написа Пушилин в "Телеграм" и допълни, че корабът плава към руското пристанище Ростов.

Русия установи пълен контрол над Мариупол по-рано този месец, след като над 2400 украински бойци се предадоха в обсадения стоманодобивен завод "Азовстал".

Миналата седмица Москва съобщи, че пристанището е разминирано и отново е отворено за търговски кораби.

Преди дни външният ни министър Теодора Генчовска заяви, че до седмица се очаква българският кораб, плаващ под малтийски флаг, "Царевна" да излезе от пристанището в Мариупол, където е блокиран от началото на войната в Украйна в края на февруари.

Отварят хуманитарен коридор за евакуация на чуждите кораби от пристанището на Мариупол

Отварят хуманитарен коридор за евакуация на чуждите кораби от пристанището на Мариупол

Решението е на руските власти