Турция е сред страните, изкупуващи зърно, което Русия е откраднала от Украйна. Това заяви украинският посланик в Анкара, цитиран от "Ройтерс".

Васил Боднар посочи, че е потърсил помощ от турските власти и Интерпол за разследването на това кой е замесен в превозите на зърно, преминаващи през турски води.

Преди дни стана ясно, че Анкара и Москва ще обсъдят създаването на потенциален морски коридор за износ на селскостопански стоки от Украйна.

Това ще се случи на 8 юни, когато руският външен министър Сергей Лавров ще посети Турция с военна делегация.

Русия е готова да гарантира безопасността на корабите, превозващи зърно от Украйна

Русия е готова да гарантира безопасността на корабите, превозващи зърно от Украйна

Путин ще обсъжда с Африканския съюз деблокиране на запаси от зърно и пшеница

Руският президент Владимир Путин вече заяви, че Русия е готова да допринесе за разрешаването на продоволствената криза, но едва след като бъдат премахнати политически мотивираните санкции.

От своя страна Киев нарече "изнудване на цялата международна общност" думите на руския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, че Москва може да обмисли вдигане на блокадата на пристанищата в Черно море в замяна на отмяна на част от антируските санкции.

Путин е обвиняван, че използва храната и глада като оръжие, тъй като силите му вече месеци наред блокират жизненоважни пристанища и атакуват селскостопанските логистични центрове в Украйна, която е основен износител на голяма част от зърнените култури в света.

Заедно Русия и Украйна осигуряват повече от една четвърт от зърнените култури в света, както и други важни основни продукти за готвене като слънчогледовото олио.

Нарушаването на износа на селскостопански продукти доведе до покачване на цените на храните, особено за африканските и близкоизточните страни, които разчитат в голяма степен на внос от Русия и Украйна.

Кулеба: Русия се опитва да продаде зърно, откраднато от Украйна

Кулеба: Русия се опитва да продаде зърно, откраднато от Украйна

Урсула фон дер Лайен призова Москва да отблокира на износа на пшеница в Украйна и да не го използва като шантаж