Русия унищожи втория по големина украински зърнен терминал в град Николаев, каза върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от руската служба на Би Би Си.

"В светлината на подобни доклади дезинформацията, разпространявана от Путин, за да отклони вината от себе си, става още по-цинична", добави той.

Борел не е първият западен политик, който настоява Русия да прекрати така наречената "зърнена блокада".

Вчера председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Русия, че чрез недостига на храни изнудва света. Според него Москва бомбардира украинските зърнохранилища, пречи на сеитбата в големи части от Украйна, краде зърно от окупираните територии, а също така се опитва да използва продоволствената криза в развиващите се страни, която назрява заради войната като оръжие.

По-рано френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха Владимир Путин да "вдигне блокадата" от Одеса за износ на украинско зърно от пристанищата. Русия в отговор заяви, че това е възможно само ако бъдат премахнати санкциите срещу Русия.

Вчера обаче стана известно, че на 8 юни руският външен министър Сергей Лавров по време на посещението си в Анкара ще обсъди с турския външен министър Мевлют Чавушоглу възможността за откриване на коридор за износ на украинско зърно от блокирани пристанища.

Турската Анадолска агенция съобщи също, че Русия и Турция със съдействието на ООН са разработили "пътна карта" за износ и доставка на украинско зърно на международния пазар.

На фона на новината Руският зърнен съюз съобщи, че Русия е изнесла с почти 600 000 тона повече зърно през май, отколкото преди година, предаде руската агенция "Интерфакс".

ДНР: Украинската армия подпали тонове зърно при отстъплението си от Мариупол

ДНР: Украинската армия подпали тонове зърно при отстъплението си от Мариупол

По-голямата част от съхраняваната царевица и пшеница е неизползваема

Твърденията, че Русия краде зърно от най-различни райони в Украйна, са много сериозни и трябва да бъдат разследвани незабавно, каза във вторник британският министър на земеделието Виктория Прентис.

Прентис, изказвайки се на конференция на Международния съвет по зърното (IGC) в Лондон, каза, че е чула обвинения за кражба на зърно от Русия от първа ръка от източници в Херсонска област в Южна Украйна.

Русия преди това отрече обвиненията за кражба на пшеница от Украйна

Организацията на обединените нации се опитва да сключи сделка, която да позволи на зърното на Украйна да бъде изпратено от черноморски пристанища като Одеса, докато Русия заяви, че иска отмяната на западните санкции като част от сделката.

Миналата седмица Украйна заяви, че Русия изпраща откраднато зърно в Турция от Крим, който анексира през 2014 г. Тя също обвини Русия, че е изпратила на своя съюзник Сирия 100 000 тона откраднато украинско жито.

Недостигът на храна може да се окаже по-смъртоносен от войната в Украйна

Недостигът на храна може да се окаже по-смъртоносен от войната в Украйна

За това предупреди британският транспортен министър