Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Русия използва хранителните доставки като "невидима ракета" срещу развиващия се свят, принуждавайки хората да изпадат в бедност, съобщава Би Би Си

Той обвини инвазията на Русия в Украйна за причиняване на световна продоволствена криза. Посланикът на Русия в ООН напусна заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

Руският пратеник Василий Небензя обвини Мишел в разпространение на лъжи.

Войната остави храната в украинските пристанища.

Зеленски: Русия пречи на Украйна да изнесе 22 милиона тона зърно

Зеленски: Русия пречи на Украйна да изнесе 22 милиона тона зърно

Украинският държавен глава обвинява Москва, че умишлено създава този проблем

Украйна е голям износител на олио за готвене, както и на зърнени храни като царевица и пшеница. Русия също изнася огромни количества зърнени култури, както и торове. Липсата на този износ доведе до покачване на цената на алтернативите.

"Г-н посланик на Руската федерация, нека бъдем честни, Кремъл използва хранителните доставки като стелт ракета срещу развиващите се страни", каза г-н Мишел по време на заседанието на Съвета за сигурност в Ню Йорк.

"Драматичните последици от руската война се разпространяват по целия свят и това повишава цените на храните, тласка хората в бедност и дестабилизира цели региони.

"Единствено Русия е отговорна за тази продоволствена криза.

Киев за зърнената блокада: Това е международен шантаж

Киев за зърнената блокада: Това е международен шантаж

Блокадата на черноморските проливи от руския флот може да доведе до сериозна световна продоволствена криза

Той добави, че лично е видял милионите тонове зърно, заседнали в украинското пристанище Одеса заради морска блокада, наложена от Русия.

Мишел също обвини Русия, че краде зърно и предотвратява засаждането и прибирането на реколтата в Украйна заради военните й дейности там.

Коментарите му накараха г-н Небензя да напусне. Когато си тръгваше, г-н Мишел се обърна директно към него: "Може да напуснете стаята, може би е по-лесно да не слушате истината".

Г-н Небензия каза пред Ройтерс, че не може да остане заради "лъжите, които Шарл Мишел дойде тук да разпространява".

Русия готова да отвори коридор за кораби с украинско зърно

Русия готова да отвори коридор за кораби с украинско зърно

В замяна Украйна трябва да разминира пристанищата

На отделна среща държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също каза, че Русия пречи на украинския износ на зърно да напусне страната и обвини руските сили в унищожаване на украинската селскостопанска инфраструктура.

Говорейки по време на виртуална кръгла маса с филантропи, неправителствени организации и субекти от частния сектор, г-н Блинкен каза: "Има някъде около 20 милиона тона пшеница, която е уловена в силози близо до Одеса и в кораби, буквално пълни със зърно, които са заседнали в пристанището в Одеса заради тази руска блокада".

Подобно на г-н Мишел, той каза, че има достоверни съобщения, че Русия "краде" зърното на Украйна, за да го продава за своя собствена печалба.

Зеленски настоява войната в Украйна да не бъде забравяна

Зеленски настоява войната в Украйна да не бъде забравяна

Дори самите украинци забравят, че се води война, недоволства той