Президентът на Украйна Володимир Зеленски предполага, че в близко бъдеще международният интерес към ситуацията в Украйна ще намалее. Заради това, правителството и журналистите трябва да работят заедно, за да гарантират, че войната няма да бъде забравена в други страни.

Украинският лидер направи коментара си в интервю, цитирано от "Укринформ".

"Днес има нова вълна, но ще има спад в интереса към Украйна, защото има много различни проблеми в света освен Украйна. Тук трябва да помислим, преди да действаме, какво можем да направим заедно благодарение на вашите връзки, вашата ежедневна работа, каква схема трябва да създадем, за да продължи този ежедневен маратон за увеличаване ангажираността на света с Украйна", каза Зеленски.

Той отбеляза, че дори в Киев някои хора вече са започнали да вярват, че войната е някъде далеч.

"Няма такъв усет във въздуха. Не искам да съдя, но всъщност трябва да кажа, че такава ситуация има и в столицата на страната ни, която преди беше окупирана и блокирана, заедно с региона, напоследък хората забравят много бързо, защото искат да живеят", каза президентът и добави, че в страните, които знаят за войната само от новините, всичко ще бъде забравен още по-бързо.

Зеленски отиде на фронта в Запорожието

Зеленски отиде на фронта в Запорожието

Ключова визита на президента

Президентът благодари на медиите за работата им през тези трудни 103 дни от войната и за информирането на украинците и света за развитието на страната.

Зеленски смята също така, че е важно да се намерят инструменти за предаване на достоверна информация на руснаците, защото те нямат доверие в украинските медии.

"Не мисля, че дори когато вие и аз изпращаме определени сигнали, понякога на руски или английски, хората в Руската федерация, които вече са изправени пред стена, разбират. Вярвам, че могат сами да разберат нещо, когато хората, на които имат доверие, достигат до тях. Не виждам руснаците да вярват на украинските медии и не виждам да вярват на президента на Украйна. За тях аз съм напълно чужд човек. Вярвам, че има инструменти за предаване на информация до тях, те са много сложни, това е една от най-трудните задачи, върху които трябва да работим", каза президентът.

Зеленски: След 100 дни война, от руската армия останаха само военни престъпления, позор и омраза

Зеленски: След 100 дни война, от руската армия останаха само военни престъпления, позор и омраза

Вече 261 деца бяха убити от руската инвазия, отбеляза украинският президент