След 100 дни от тоталната инвазия на Русия в Украйна, от руската армия са останали само военни престъпления, позор и омраза - така наречената "втора най-силна армия в света".

Байдън: Зависи от Украйна дали ще отстъпи свои територии срещу мир

Байдън: Зависи от Украйна дали ще отстъпи свои територии срещу мир

Няма да казва на Киев какво да прави

Това каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

"Още една фраза си струва да се спомене: "втората най-силна армия в света". Отначало изглеждаше заплашително. После беше опасно. След Буча - предизвика отвращение. Сега - само горчива усмивка. Защото какво остана от нея? От армията, която наричаха втората по сила армия в света... Военни престъпления, позор и омраза", каза Зеленски.

Както и цифри, вместо думи. Когато виждате броя на убитите всяка сутрин. Броят на ранените. Броят на случаите на обстрел. Броят на ракетите. Когато до думата "деца" всяка сутрин има ново число. Днес - 261. Вече 261 деца бяха убити от руската инвазия. За какво? Няма думи, които да отговорят на този въпрос, заяви той.

Появиха се думи, които сега са много разпространени. Които звучат ежедневно. Но трябва да се уверим, че за нашите деца те вече не означават това, което означават за нас днес. За да могат да ги възприемат само като история. На първо място, това е думата "руини". Но и - сирена, въздушна аларма, полицейски час, контролно-пропускателен пункт, бодлива тел. И думата - мини.

Украйна си е върнала 20% от Северодонецк

Украйна си е върнала 20% от Северодонецк

По-рано руснаците са завзели около 70% от Северодонецк, но сега търпят загуби, според Киев

Ще има още много думи, които всеки ще знае. Което ще има смисъл за всеки. И което ще даде шанс на милиони. Това са думите - реконструкция, кандидатура и членство, гаранции и сигурност. И определено думата "връщане". Разбира се, въз основа на думата, която беше мечта, но ще стане реалност - "освобождение", каза още той.