Русия настоява наложените й санкции да бъдат преразгледани, ако тя се вслуша в призива на ООН да осигури достъп до черноморските пристанища на Украйна, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на агенция "Интерфакс".

Украйна - един от най-големите производители на зърно в света, изнасяше повечето си стоки през своите морски пристанища. От началото на руската инвазия обаче тя беше принудена да осъществява износа с влак или през малките си пристанища на река Дунав.

Вчера ръководителят на Световната продоволствена програма (WFP) Дейвид Бийзли отправи призив към руския президент Владимир Путин, настоявайки: "Ако изобщо имате сърце, моля, отворете тези пристанища".

Световната продоволствена програма изхранва около 125 милиона души и купува 50% от зърното от Украйна.

Световната банка отпуска 30 млрд. долара за справяне с продоволствената криза

Световната банка отпуска 30 млрд. долара за справяне с продоволствената криза

Войната блокира голяма част от износа на зърно от Украйна и Русия

Днес заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко отвърна на Бийзли: "Трябва не само да отправяте този призив към Руската федерация, но и да разгледате задълбочено целия комплекс от причини, довели до настоящата продоволствена криза, като на първо място това са санкциите, които са наложени срещу Русия от САЩ и ЕС и които пречат на нормалната свободна търговия, включваща хранителни продукти, включително пшеница, торове и други".

Решението на Русия да изпрати войските си в Украйна преди почти три месеца попречи на Киев да използва основните си пристанища в Черно и Азовско море, което доведе до спад на износа й на зърно този месец с повече от половината в сравнение с година по-рано.

Русия и Украйна заедно осигуряват почти една трета от глобалния износ на пшеница. Украйна е основен износител и на царевица, ечемик, слънчогледово олио и рапично масло.

Борел: ЕС ще помогне на Украйна да изнесе своето зърно

Борел: ЕС ще помогне на Украйна да изнесе своето зърно

Създават се "Коридори на солидарността"