Световната банка ще отпусне 30 милиарда долара за облекчаване на задаващата се криза в продоволствената сигурност, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Министерството на финансите на САЩ.

Вследствие на войната на Русия в Украйна беше прекъсната по-голямата част от износа на зърно от двете страни.

Общата сума, предвидена от Световната банка, ще включва 12 милиарда долара за нови проекти и 18 милиарда долара средства от съществуващи проекти, свързани с храни и хранене, които са одобрени, но все още не са изплатени, се посочва в доклад на ведомството.

В края на април Световната банка предупреди, че войната в Украйна ще доведе до скъпи храни и енергия за следващите три години.

Борел: ЕС ще помогне на Украйна да изнесе своето зърно

Борел: ЕС ще помогне на Украйна да изнесе своето зърно

Създават се "Коридори на солидарността"

Базираната във Вашингтон организация заяви, че съществува риск постоянно високите разходи за суровини, продължаващи до края на 2024 г., да доведат до стагфлация - съчетана със силен натиск върху разходите за живот.

В резултат на смущения в търговията и производството, причинени от руската инвазия в Украйна, Банката прогнозира 50% покачване на цените на енергията тази година. Очаква се цената на суровия петрол Brent да достигне средно 100 долара за барел през 2022 г., най-високото ниво от 2013 г. и увеличение от над 40% в сравнение с 2021 г. Очаква се цените да паднат до 92 долара през 2023 г., но ще останат доста над средногодишните за последните 5 години от 60 долара за барел.

Очаква се европейските цени на газа да бъдат два пъти по-високи през 2022 г., отколкото през 2021 г., докато цените на въглищата се очаква да бъдат с 80% по-високи. Банката очаква цените на пшеницата да се увеличат с повече от 40% тази година, оказвайки натиск върху развиващите се икономики, които разчитат на внос на пшеница от Русия и Украйна.

УНИЦЕФ: Милиони деца по света са заплашени от глад или смърт заради войната в Украйна

УНИЦЕФ: Милиони деца по света са заплашени от глад или смърт заради войната в Украйна

Проблемите са започнали още с пандемията