Войната в Украйна ще доведе до скъпи храни и енергия за следващите три години, предупреди Световната банка, засилвайки опасенията, че глобалната икономика се насочва към повторение на слабия растеж и високата инфлация от 70-те години на миналия век, съобщава "Гардиън".

В мрачен анализ базираната във Вашингтон организация заяви, че съществува риск постоянно високите разходи за суровини, продължаващи до края на 2024 г., да доведат до стагфлация - съчетана със силен натиск върху разходите за живот.

Последната прогноза на Банката за стокови пазари казва, че през последните две години светът е наблюдавал най-голямото увеличение на цените на енергията след петролната криза от 1973 г. и най-големия скок в цените на храните и торовете от 2008 г. Въпреки че е вероятно разходите за енергия и храна ще се оттеглят от сегашните си нива, се прогнозира, че те все още ще бъдат над средното за последните пет години в края на 2024 г.

В резултат на смущения в търговията и производството, причинени от руската инвазия в Украйна, Банката прогнозира 50% покачване на цените на енергията тази година. Очаква се цената на суровия петрол Brent да достигне средно 100 долара за барел през 2022 г., най-високото ниво от 2013 г. и увеличение от над 40% в сравнение с 2021 г. Очаква се цените да паднат до 92 долара през 2023 г., но ще останат доста над средногодишните за последните 5 години от 60 долара за барел.

Очаква се европейските цени на газа да бъдат два пъти по-високи през 2022 г., отколкото през 2021 г., докато цените на въглищата се очаква да бъдат с 80% по-високи. Банката очаква цените на пшеницата да се увеличат с повече от 40% тази година, оказвайки натиск върху развиващите се икономики, които разчитат на внос на пшеница от Русия и Украйна.

"Като цяло това представлява най-големият стоков шок, който сме преживели от 70-те години на миналия век. Както и тогава, шокът се влошава от нарастването на ограниченията в търговията с храни, горива и торове", коментира Индермит Гил, заместник-председател на Световната банка.

"Тези развития започнаха да възраждат призрака на стагфлация. Политиците трябва да използват всяка възможност да увеличат икономическия растеж у дома и да избягват действия, които ще навредят на световната икономика."

МВФ, Световната банка, СПП и СТО искат общи действия за продоволствена сигурност

МВФ, Световната банка, СПП и СТО искат общи действия за продоволствена сигурност

ООН: Войната създава огромна триизмерна криза - храна, енергия и финанси и удря най-уязвимите хора и икономики