Световната банка, Международният валутен фонд, Световната хранителна програма на ООН и Световната търговска организация призоваха в сряда за спешни, координирани действия по продоволствената сигурност и призоваха страните да избягват забраните за износ на храни или торове, съобщава "Ройтерс".

В съвместно изявление лидерите на четирите институции предупредиха, че войната в Украйна допълва съществуващия натиск от кризата с COVID-19, изменението на климата и повишената нестабилност и конфликти, заплашвайки милиони хора по целия свят.

Рязко по-високите цени на основните стоки и недостигът на доставки подхранват натиска върху домакинствата, казаха те.

Заплахата е най-голяма за най-бедните страни, но уязвимостта също нараства бързо в страните със средни доходи, които са домакин на по-голямата част от бедните в света.

Трюдо: Канада ще помогне за компенсиране недостига на храна и енергия

Трюдо: Канада ще помогне за компенсиране недостига на храна и енергия

Ще помага и за енергийната трансформация в Европа

Бедните страни са изправени пред икономическа разруха от едновременни кризи на храни, енергия и финанси поради прекъсвания на доставките от войната в Украйна, каза в сряда генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Русия е най-големият износител в света на комбиниран петрол и газ, а Русия и Украйна са и двете основни производители на зърно, като заедно представляват около една трета от световния износ. Цените на суровините в световен мащаб достигнаха рекорди, което удря страните, които разчитат на внос.

"Войната създава огромна триизмерна криза - храна, енергия и финанси - която удря някои от най-уязвимите хора, държави и икономики в света", каза Гутериш.

"Сега сме изправени пред перфектна буря, която заплашва да опустоши икономиките на много развиващи се страни", каза Гутериш.

До 1,7 милиарда души - една трета, които вече живеят в бедност - са "силно изложени" на смущения в храната, енергията и финансите, които предизвикват увеличаване на бедността и глада, каза Гутериш.

"Най-уязвимите хора по света не могат да стават съпътстващи щети при поредното бедствие, за което не носят отговорност", каза Гутериш.

Той каза, че 36 страни разчитат на Русия и Украйна за повече от половината от своя внос на пшеница, включително някои от най-бедните и най-уязвимите в света.

Докладът препоръчва осигуряване на постоянен поток на храна и енергия чрез отворени пазари и реформа на международната финансова система, каза Гутериш. Държавите биха могли да използват кризата, за да работят за постепенно премахване на въглищата и други изкопаеми горива и ускоряване на внедряването на възобновяема енергия.

"Преди всичко тази война трябва да приключи", каза Гутериш.

ЕС ще се бори с руското влияние чрез продоволствена дипломация

ЕС ще се бори с руското влияние чрез продоволствена дипломация

ЕС заделя финансиране за Западните Балкани и Северна Африка