ЕС си постави за цел да се справи с нарастващите цени на пшеницата и торовете и очаквания недостиг на Балканите, Северна Африка и Близкия изток с "продоволствена дипломация", за да се противопостави на наратива на Русия за въздействието на войната в Украйна, твърдят дипломати и служители на ЕС, цитирани от Ройтерс.

Продоволствената несигурност предизвиква "недоволство" в уязвимите страни в тези региони, докато Москва представя кризата като последица от западните санкции срещу Русия, каза дипломат от Европейския съюз.

Това представлява потенциална заплаха за влиянието на ЕС, каза дипломатът, с която блокът планира да се справи с "дипломация за храни и битка на наративи".

Президентът Владимир Путин каза миналата седмица, че санкциите на Запада срещу Русия са предизвикали глобална продоволствена криза и спираловидно нарастване на цените на енергията.

Съседите на ЕС, особено Египет и Ливан, са силно зависими от доставките на пшеница и торове от Украйна и Русия. Те са изправени пред скок на цените след спад в доставките след руската инвазия в Украйна.

"Не можем да поемем риска да загубим региона", добавя друг европейски дипломат.

27-членният блок също иска да засили международните усилия за смекчаване на въздействието на недостига и заедно със Световната програма по прехраната на ООН ще обяви нови инициативи във вторник.

Служители на ЕС казват, че френски дипломати са обмислили създаването на глобален механизъм за разпределение на храни за по-бедните нации, докато Унгария предложи да се увеличи селскостопанската продукция на ЕС чрез промяна на целите си за климата.

Междувременно Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) обмисля инструмент за финансиране на внос на храни, казаха представители на ЕС.

Службата за външна дейност на ЕС обаче заяви, че сътрудничеството с генералния директор на ФАО Ку Донгю (от Китай) по отношение на глобалната продоволствена несигурност е "предизвикателство", показва документ на ЕС, видян от Ройтерс, добавяйки, че ЕС настоява ФАО да действа бързо.

От ФАО нямат незабавен коментар относно механизма за финансиране на доставките на храни или отношенията на неговия директор с ЕС.

В списък с препоръки на уебсайта на ФАО Ку казва: "Страните, зависими от вноса на храни от Русия и Украйна, трябва да търсят алтернативни доставчици, за да поемат шока".

Брюксел разглежда медийните кампании на Русия относно хранителната криза като дезинформация, каза първият дипломат, добавяйки, че ЕС не ограничава търговията с храни с Русия.

Санкциите на ЕС върху руския износ обикновено не вклюват храни.

Продоволствена криза заплашва света

Продоволствена криза заплашва света

Все повече страни ограничават износа

Русия също така затруднява Украйна да доставя селскостопански продукти, като атакува пристанища и бомбардира складовете за пшеница, каза върховният представител за външната политика и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел в понеделник в кулоарите на срещата на министрите на външните работи на ЕС.

И дори когато съоръженията за съхранение на пшеница са пълни, Украйна не може да изнася поради недостиг на гориво, казаха представители на ЕС.

ЕС се опитва да улесни износа на храни през Полша и подкрепя доставката на гориво на украинските фермери, за да облекчи ситуацията, казаха официални лица.

ЕС също така предоставя финансова подкрепа на най-уязвимите нации, като миналата седмица обяви 225 милиона евро за помощ за Северна Африка и Близкия изток.

Близо половината от това ще бъде насочено към Египет, най-голямата страна в региона, докато Ливан, Йордания, Тунис, Мароко и Палестинската администрация ще получат спешни средства в размер между 15 и 25 милиона евро всяка.

Други 300 милиона евро подкрепа за селското стопанство трябва да бъдат предоставени на страните от Западните Балкани като част от редовното финансиране от ЕС за региона, като Сърбия се счита за проблем поради интензивните руски връзки на властите там, казаха представители на ЕС.

РСМ очаква пшеница от България и Сърбия на фона на опасения за местен недостиг

РСМ очаква пшеница от България и Сърбия на фона на опасения за местен недостиг

В силозите има зърно за един месец