Руската инвазия в Украйна застрашава реколтата. Ако фермерите не успеят да подхранят с торове зимните култури скоро, това ще застраши добивите от пшеница, от които зависят милиони в развиващия се свят, предава Ройтерс.

Пшеницата обичайно се сее през есента, като развитието й спира през зимния сезон. Преди кълновете да се върнат към живот през пролетта, обаче, фермерите обикновено разпръскват тор, който увеличава експоненциално добива.

Но украинските фермери, които произведоха рекордна реколта от зърнени култури миналата година, казват, че сега не им достигат торове, както и пестициди и хербициди. И дори да имат достатъчно от тези материали, те нямат достатъчно гориво, за да подкарат селскостопанските машини.

Елена Нероба от Maxigrain, каза, че добивите на зимна пшеница в Украйна могат да паднат с 15% в сравнение с последните години, ако сега не се натори. Някои фермери предупреждават, че ситуацията може да бъде много по-лоша. Според тях добивите от пшеница могат да спаднат наполовина, а може би и с повече, което ще предизвика последици далеч отвъд Украйна. Страни като Ливан, Египет, Йемен и други започнаха да разчитат на украинската пшеница през последните години. Войната вече доведе до рязко покачване на цените на пшеницата - с 50% през последния месец.

Украинската селскостопанска криза идва, в момент, когато по света вече цените се повишават от месеци на фона на проблемите с глобалната верига за доставки, дължащи се на пандемията. Световните цени на храните достигнаха рекордно високи нива през февруари и се повишиха с над 24% за една година, съобщи Агенцията по прехраната на ООН миналата седмица. Министрите на земеделието от Г-7 се очаква да обсъдят на виртуална среща влиянието на руската инвазия върху глобалната продоволствена сигурност и как най-добре да се стабилизират пазарите на храни.

Рекордно високи цени за олио, захар и ориз през март

Рекордно високи цени за олио, захар и ориз през март

COVID кризата вдигна цените на почти всички продукти

Украйна и Русия са основни износители на пшеница, които заедно представляват около една трета от световния износ - като почти целият техен износ минава през Черно море.

Украинските власти казват, че все още се надяват страната да има относително успешна година. Възлагат се големи надежди на фермерите в западната част на страната, която остава незасегната от конфликта.

Министърът на земеделието на Украйна Роман Лешченко заяви, че страната забранява износа на различни основни продукти, включително пшеница. Министърът призна заплахата за хранителните доставки на Украйна и че правителството прави каквото може, за да помогне на фермерите.

През следващите седмици фермерите трябва да започнат да засаждат и други култури, като царевица и слънчоглед, но са затрудни да набавят семена, каза Андрий Дикун, председател на Украинския земеделски съвет, който представлява около 1000 фермери, обработващи пет милиона хектара.

Загубата на два големи износителя на зърно - Украйна и Русия беше усложнена от новините, че състоянието на реколтата от пшеница в най-големия производител в света, Китай, може да е "най-лошото в историята", според министъра на земеделието на страната.

Лошите условия на отглеждане в засегнатите от суша части на САЩ изглежда ще намалят допълнително доставките.

Мехмед Дикме убеден, че трябва да продаваме зърното от складовете сега

Мехмед Дикме убеден, че трябва да продаваме зърното от складовете сега

Войната щяла да свърши скоро, есента ще са ни нужни складове

Сърбия обяви в сряда, че ще забрани износа на пшеница, царевица, брашно и олио от четвъртък, за да противодейства на увеличението на цените, докато Унгария забрани целия износ на зърно миналата седмица.

България също така обяви, че ще увеличи зърнените си запаси и може да ограничи износа, докато не извърши планираните покупки.

Доставките на зърно от Румъния, основен износител, също се затегнаха, тъй като международните купувачи търсят алтернативи на доставките от Русия или Украйна, въпреки че в момента няма планове за ограничаване на доставките.

Глобалното производство на зърно също може да намалее, тъй като производството на торове, които помагат за повишаване на добивите, е намалено след покачването на цените на природния газ.