Продоволствието на България е голям приоритет на българското правителство. Това заяви по време на блиц контрола премиерът Кирил Петков. Заради кризата в Украйна държавата иска да се запази със зърно до реколта 2023.

Това е резерв от 1,5 милиона тона, по думите му. Още тази седмица правителството ще купи зърно по пазарни цени.

Няма проблем с износа, според него. И вчера кораби със зърно напускаха пристанищата ни, по думите на Кирил Петков.

От ГЕРБ обясниха, че вчера два часа след разрешение за товарене на кораби от Агенция "Митници" са ги спрели. Премиерът обясни, че това е заради проверки на митническата администрация. Прави се анализ на пшеницата, успокои Кирил Петков.

Няма риск за доставките на петрол в България. Това обясни премиерът Кирил Петков в парламента по време на блиц контрола. Имаме план Б, каза той. Ще се спре износът на ток при екстремална ситуация, за да се гарантира вътрешното потребление, стана ясно от думите му. В момента няма нарушени доставки, успокои Петков. Работи се и по темата с доставките на газ.

България вероятно ще поиска изключение от евентуална забрана за внос на руски горива

България вероятно ще поиска изключение от евентуална забрана за внос на руски горива

Кирил Петков посочва като причина силната ни зависимост…

Костадин Костадинов от "Възраждане" попита какво се прави с хуманитарната помощ за българите в Украйна. Кирил Петков обясни, че приоритет за правителството е оказване на хуманитарна помощ за Украйна. Осем камиона вече пътуват. Нека първо помогнем на нашите сънародници и после на другите, настоя лидерът на "Възраждане". Кирил Петков посочи, че правителството няма да прави разлика между произхода и на бежанците, които търсят убежище и у нас.