България вероятно ще поиска за нея да се допусне изключение от евентуална забрана за внос на руски природен газ и петрол, ако това предложение бъде внесено. Това заяви премиерът Кирил Петков, цитиран от Reuters.

Агенцията напомня, че макар и членка на ЕС и НАТО, България е почти напълно зависима от доставките на газ от руския "Газпром", докато единствената й петролна рафинерия, собственост на руската ЛУКОЙЛ, осигурява над 60% от използваното гориво в страната.

Идеята за ембарго върху вноса на природни горива от Русия се обсъжда между САЩ и ЕС, като американската страна е готова да предприеме такава мярка и без участието на съюзниците от Европа.Германия, най-големият купувач на руски суров петрол, се обяви против подобна забрана - позиция, която подкрепя и Петков.

Канада забрани вноса на суров петрол от Русия

Канада забрани вноса на суров петрол от Русия

Според Трюдо приходите от петрол са помогнали на Путин и олигарсите да се замогнат

ългария би подкрепила всякакви мерки, защото ние наистина сме против войната, но за тези две (петрол и газ), може би ще поискаме изключение... Нямаме текущи алтернативи в момента, ние сме твърде зависими." - посочва българският премиер Петков в интервю за Reuters.

"Ние напълно подкрепяме украинския народ, подкрепихме първия пакет от санкции, дори сме отворени и за други санкции, само тези две санкции би било много трудно за нас да приемем като икономика и като държава." - допълва Петков.

Той уверява, че България работи за диверсификация на доставките и води преговори за внос на по-големи количества азербайджански газ, като проучва и вариантите за внос на втечнен природен газ, доставян през гръцките пристанища.

България и Гърция ще работят за гарантиране на непрекъснатостта на газовите доставки

България и Гърция ще работят за гарантиране на непрекъснатостта на газовите доставки

Асен Василев изрази увереност, че интерконекторът между двете държави ще бъде завършен възможно най-бързо