Енергийната свързаност и сигурността на газовите доставки бяха акцент в среща на българска правителствена делегация, водена от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис. Визитата е по покана на гръцкото правителство, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. 

Вицепремиерът Асен Василев подчерта важността на енергийната свързаност в региона за повишаване на сигурността на газовите доставки, особено при ескалацията на напрежението в Украйна. Той изрази увереността на правителството ни, че работата по изграждането на интерконектора между България и Гърция ще бъде завършена възможно най-бързо. "Готови сме да работим, заедно с Гърция по въпроса за снабдяването с електрическа енергия и да гарантираме, че няма да има прекъсване на доставките", увери Василев.

На срещата беше обсъдено реализирането на съвместните инфраструктурни, транспортни, енергийни проекти и дигитални мрежи със стратегически характер, както за двете страни, така и за развитието на региона. 

Медведев приветства Европа в новия свят, където ще плаща по 2000 евро за куб.м газ

Медведев приветства Европа в новия свят, където ще плаща по 2000 евро за куб.м газ

След като Германия обяви, че спира сертифицирането на "Северен поток 2"

Двете страни изразиха обща подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани.

"Вашата визита днес е в критичен момент, който изисква координация и взаимодействие в рамките на ЕС и НАТО. Признаването от Русия на "независимостта" на самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск е нарушение на международното право, териториалната цялост на Украйна и Минското споразумение. Един от възможните негативни ефекти от ескалацията на кризата в Украйна в енергийния сектор", посочи гръцкият премиер Мицотакис. Двете страни се съгласиха, че в тази трудна ситуация ще работят в тясно сътрудничество за гарантирането на непрекъснатостта на газовите доставки.

Хидротестовете на интерконектора Гърция-България са на финалната права

Хидротестовете на интерконектора Гърция-България са на финалната права

Общият дял на изпълнени хидротестове достига 2/3 от цялата дължина на трасето

В състава на българската делегацията са вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова, министърът на енергетиката и министърът на електронното управление Александър Николов и Божидар Божанов. Делегацията проведе срещи и с министъра на финансите на Гърция Христос Стайкурас, алтернативния министър по фискалната политика Теодорос Скилакакис, държавните министри Георгиос Герапетритис и Александрос Скерцос, както и с министъра на дигиталното управление Кириакос Пиеракакис и министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.