Над 80% от строителните дейности по реализацията на проекта са изпълнени, всички пресичания на трасето с вече съществуващата инфраструктура са готови, съобщават от пресцентъра на "Ай Си Джи Би" АД.

Отчетите показват, че към края на януари са реализирани над 80% от строителните дейности по интерконектора Гърция-България. Хидротестовете на територията на южната ни съседка са изцяло завършени. Процедурата вече напредва и по българската част от трасето.

Изпитанията на 4 от общо 11 участъка на територията на България вече са приключили. Така общият дял на изпълнени хидротестове достига 2/3 от цялата дължина на трасето на газопровода. Хидравличните тестове се изпълняват в присъствието на представители на Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор". Процесът е ключов за завършването на техническата част от проекта. Така се удостоверява механичната якост и плътност на газопровода и се гарантира, че инфраструктурата е готова за регистриране като газово съоръжение.

Всички 53 пресичания на вече съществуващи инфраструктурни съоръжения - пътища, магистрали, ж.п. линии и др., по метода на шнеково сондиране вече са приключени.

В края на януари е изпълнена и една от забавените доставки на кранове. Монтажните дейности са започнали незабавно, като към днешна дата над 30% от тях вече са завършени. Последната партида кранове от италианския доставчик се очаква през февруари. Изпълнителят на строителните дейности се е ангажирал да осигури пълна мобилизация на своите екипи.

Паралелно с довършителните дейности по линейната част на газопровода се работи и по наземните съоръжения, които също са част от договора за строителство, доставка и проектиране. Става въпрос за две газоизмервателни станции (ГИС) - при Стара Загора и Комотини, както и диспечерски център близо до Хасково. ГИС Стара Загора е в напреднала фаза на изпълнение - над 70% готовност - като предстои старт на хидравличните тестове на площадковите тръбопроводи и съоръжения.

От началото на годината успешно са проведени и интегрирани приемо-приемателните тестове (FAT) на оборудването за системата за управление на технологичния процес (SCADA) и съпътстващите системи за комуникация, анализ и наблюдение. Всички съоръжения на газопровода ще се управляват и следят автоматизирано от операторите на смяна чрез модерните системи за дистанционен контрол.

С оглед постигане на заложената дата за въвеждане на интерконектора в търговска експлоатация - юли 2022 г., проектната компания работи активно по варианти за оптимизация на сроковете по оставащите административни и сертификационни процедури.

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Тестват инфраструктурата на интерконектора с Гърция

Тестват инфраструктурата на интерконектора с Гърция

140 км от 182-километровото трасе са изцяло завършени