"Добре дошли в новия свят, в който скоро европейците ще плащате по 2 000 евро за кубичен метър газ!". Това написа на немски в Туитър бившият президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев.

Думите му са по повод изявлението на германския канцлер Олаф Шулц обяви, че страната му спира съвместния проект с Русия за газопровода "Северен поток 2", след като Москва официално призна за независими двете сепаратистки републики в Източна Украйна.

Към момента Медведев е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, след като през 2020 г. руският президент Владимир Путин обяви, че правителството му е подало оставка. Ходът беше изненадващ и повдигна много въпроси за отношенията премиер-президент, които бяха изключително близки през последното десетилетие.

Германия спира "Северен поток 2" заради действията на Русия

Германия спира "Северен поток 2" заради действията на Русия

Шолц заплаши Москва и с допълнителни санкции

"Северен поток 2" трябва да удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в ЕС е необходим да ѝ помогне в преходния период след изоставянето на въглищата и ядрената енергия.

Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно и е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Но проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Той беше завършен през септември, но германският енергиен регулатор BNetzA заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г.

ЕС е подготвен за частично спиране на доставките на газ от Русия

ЕС е подготвен за частично спиране на доставките на газ от Русия

През януари Съюзът е внесъл рекордните 10 трлн. куб. м синьо гориво