Германия спира проекта за газопровода "Северен поток 2" с Русия до следващо нареждане, след като Москва официално призна за независими двете сепаратистки републики в Източна Украйна. Това обяви канцлерът Олаф Шолц, цитиран от "Франс прес".

Ситуацията днес е коренно различна и следователно, в светлината на последните събития, трябва да я преоценим и по отношение на "Северен поток 2", отбеляза той.

Пред репортери в Берлин канцлерът заяви, че е поискал процесът по сертифициране на газопровода да бъде спрян.

Това звучи технически, но е необходимата административна стъпка, за да не може да има сертифициране на газопровода, а без това сертифициране "Северен поток 2" не може да започне да функционира, поясни той.

Украйна обмисля скъсване на дипломатическите отношения с Русия

Украйна обмисля скъсване на дипломатическите отношения с Русия

Зеленски зове съюзниците за пълно спиране на "Северен поток 2"

Шолц предупреди, че Русия може да бъде изправена и пред допълнителни санкции заради действията си в Украйна. По негови думи решението за спиране на "Северен поток 2" е само една "конкретна" стъпка.

Той все пак призова диалогът между Москва и Запада да продължи.

Освен санкциите продължаването на дипломацията е важно за предотвратяване на по-нататъшна ескалация и по този начин - на катастрофа в региона, подчерта канцлерът и допълни, че това е целта на всички дипломатически усилия.

Припомняме, "Северен поток 2" трябва да удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в ЕС е необходим да ѝ помогне в преходния период след изоставянето на въглищата и ядрената енергия.

ЕС решава още днес за санкциите срещу Русия

ЕС решава още днес за санкциите срещу Русия

Този следобед ще се проведе спешно заседание на външните министри от Съюза

Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно и е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Но проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Той беше завършен през септември, но германският енергиен регулатор BNetzA заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г.

Светът осъди решението на Русия за Донбас

Светът осъди решението на Русия за Донбас

Много държави подготвят санкции