Външните министри на Европейския съюз ще приемат още днес санкции срещу Русия заради признаването на украинските сепаратистки региони и последвалото разполагане на войски на територията на Украйна. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Франс прес".

"Разбира се, нашият отговор ще бъде под формата на санкции, чийто размер ще решат министрите... Сигурен съм, че ще има единодушно решение", посочи той пред репортери в Париж.

Борел отбеляза, че текстът с възможните мерки се подготвя от сутринта, докато министрите присъстват на форум на ЕС за сътрудничеството с Индо-Тихоокеанските държави във френската столица.

Самото решение ще стане ясно "този следобед" на спешно заседание на външните министри от ЕС в Париж.

Руската инвазия в Украйна започна, обяви Лондон

Руската инвазия в Украйна започна, обяви Лондон

Великобритания подготвя санкции срещу Москва

Очакванията са Европейският съюз да излезе със санкции срещу Русия в същия ден, в който наказателните си мерки ще оповестят също САЩ и Великобритания.

Вашингтон вече забрани на американски граждани да извършват всякакви финансови сделки с отцепилите се територии в Източна Украйна, чиято независимост беше призната от руския президент Владимир Путин късно вчера.

Малко след изявлението си Путин нареди войски да влязат в двата региона като част от "миротворческа" операция.

Руски войски влязоха в Донбас, а ние считаме Донбас за част от Украйна, подчерта Борел.

Светът осъди решението на Русия за Донбас

Светът осъди решението на Русия за Донбас

Много държави подготвят санкции