Президентът на САЩ Джо Байдън планира да наложи нови санкции върху търговията и финансирането в ДНР и ЛНР, които президентът на Русия Владимир Путин реши да признае за независими в понеделник, съобщи CNN.

В изявление Белият дом каза, че Байдън ще подпише изпълнителна заповед, която "ще забрани нови инвестиции, търговия и финансиране от лица на САЩ към, от или във въпросните територии".

Путин подписа укази за признаване на Донецката народна република и Луганската народна република в понеделник на церемония, проведена по държавната телевизия по-рано в понеделник.

Байдън и Зеленски обсъдиха Донбас

Байдън и Зеленски обсъдиха Донбас

След като Путин взе решение да признае независимостта на ДНР и ЛНР

Изпълнителната заповед на Байдън също ще позволи на САЩ да налагат санкции на всеки, който действа в тези области. И Белият дом заяви, че "скоро ще обяви допълнителни мерки, свързани с днешното грубо нарушаване на международните ангажименти на Русия".

"За да бъде ясно: тези мерки са отделни и биха били в допълнение към бързите и тежки икономически мерки, които подготвяхме в координация със съюзниците и партньорите, ако Русия допълнително нахлуе в Украйна", пише в изявление прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Припомняме, че украинският президент Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с американския президент Джо Байдън, а по-късно се очаква да говори с Борис Джонсън. За разговорите Зеленски съобщи в "Туитър".

Путин призна Донбаските републики
Обновена

Путин призна Донбаските републики

В обръщение към нацията, излъчено пряко в ефир