Украйна може да прекрати дипломатическите си отношения с Русия след решението на Москва да признае за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна. Това обяви на брифинг украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Той заяви, че обмисля искане, отправено от външното министерство на страната, за прекъсване на двустранните връзки.

Освен това държавният глава призова съюзниците на Украйна да не чакат по-нататъшна ескалация, за да наложат санкции, които според него трябва да включват и пълно спиране на газопровода "Северен поток 2".

Зеленски омаловажи перспективата за мащабен конфликт с Русия, но подчерта, че е готов да въведе военно положение, ако това се случи.

Изостряйки криза, която според Запада може да доведе до война, вчера руският президент Владимир Путин призна за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна и разпореди разполагане на войски на територията им.

Последваха остри реакции срещу решението.

ЕС решава още днес за санкциите срещу Русия

ЕС решава още днес за санкциите срещу Русия

Този следобед ще се проведе спешно заседание на външните министри от Съюза

Балтийските държави бяха сред първите с очаквано остри изявления по темата.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че Русия е нарушила териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

ЕС, САЩ, Великобритания и Канада обявиха, че подготвят санкции като израз на насъгласие с Москва. Американският президент Джо Байдън вече подписа съответния указ за санкции срещу ДНР и ЛНР.

Светът осъди решението на Русия за Донбас

Светът осъди решението на Русия за Донбас

Много държави подготвят санкции

Премиерът на Австралия Скот Морисън призова руските власти да се откажат от решението си да признаят независимостта на Луганската и Донецката народни републики.

Японското правителство започна инициатива в рамките на Г-7 за икономически санкции срещу Русия, които ще бъдат предприети в случай на нейно военно нахлуване в Украйна.

НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също осъдиха руските действия.