Великобритания се закани да наложи санкции на Русия заради признаването на самообявилите се републики в Донбас, съобщи "Ройтерс".

Премиерът Борис Джонсън определи решението на президента Владимир Путин като нарушение на международното право и много мрачен знак за региона.

Така, Великобритания се присъедини към САЩ и европейските лидери в бързото осъждане на признаването на регионите от Путин и обещанието за твърд отговор.

"Утре ще обявим нови санкции срещу Русия в отговор на тяхното нарушаване на международното право и атака срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна", написа външният министър Лиз Тръс в "Туитър".

Байдън планира санкции срещу Донбас

Байдън планира санкции срещу Донбас

След решението на Путин да признае двете самообявили се републики

Путин подписа указ за признаване на независимостта на регионите Луганск и Донецк, докато Джонсън говореше на пресконференция, повишавайки ангажимента в криза, от която Западът се опасява, че може да отприщи голяма война. Прочетете още

"Това е грубо нарушение на суверенитета и целостта на Украйна", коментира Джонсън. Това е отхвърляне на Минските споразумения и мисля, че е много лоша поличба и много тъмен знак.

Джонсън каза, че ще разговаря с украинския президент Владимир Зеленски в понеделник и ще предложи подкрепата на Великобритания.

След като Путин подписа указа, Тръс каза в изявление, че този ход нарушава Хартата на ООН и сигнализира за край на Минския процес - набор от споразумения, предназначени да сложат край на сепаратистка война от рускоговорящите в Източна Украйна.

"Няма да позволим нарушаването на международните ѝ ангажименти от страна на Русия да остане ненаказано", каза тя.

Путин призна Донбаските републики
Обновена

Путин призна Донбаските републики

В обръщение към нацията, излъчено пряко в ефир

Великобритания е подготвила санкции срещу Русия и санкциите от вторник може да не са пълният обхват на отговора, като допълнителни санкции са резервни, ако впоследствие Путин реши да нахлуе.

На въпрос дали е време да се наложат санкции на Русия, Джонсън каза, че ще трябва да изчака и да види какво се случи в Източна Украйна.

"Това, което казах преди за пакета от санкции, е, че те ще бъдат задействани с първата шапка на руско нахлуване или руско нахлуване. Но това, което се случи, очевидно е изключително лоша новина", каза той. Става ясно, че ще трябва да започнем да прилагаме възможно най-голям натиск, защото е трудно да се види как тази ситуация ще се подобри".

И НАТО осъди признаването на Донбас

И НАТО осъди признаването на Донбас

Това допълнително подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подкопава усилията за разрешаване на конфликта