НАТО очаквано осъди признаването независимостта на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) от Русия по-рано днес.  Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

"Осъждам решението на Русия да разшири признаването на самопровъзгласилите се "Донецка народна република" и "Луганска народна република". Това допълнително подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подкопава усилията за разрешаване на конфликта и нарушава Минските споразумения, по които Русия е страна", написа Столтенберг в "Туитър".

Припомняме, че решението на Москва бе осъдено веднага от прибалтийските държави. От ЕС заплашиха със санкции. САЩ също обмислят налагането на санкции.

Президентът на Сърбия Александър Вучич оценява като сложна ситуацията за световния мир след обявеното признаване от страна на Руската федерация на двете сепаратистки републики Донецк и Луганск. Решението на лидера на РФ Владимир Путин за признаване на ДНР и ЛНР ще доведе до усилено външнополитическо давление над Сърбия, прогнозира Вучич, цитиран от Новости.

Александър Вучич се опасява от натиск след решението на Путин за Донбас

Александър Вучич се опасява от натиск след решението на Путин за Донбас

Очаква Сърбия да бъде подложена на сериозен натиск

Според него е нарушена световната архитектура за сигурност.

Той очаква политическия натиск върху Сърбия след решението на президента Путин от различни страни да стане толкова високо, колкото никога не е било до този момент.