Отпада забраната за износ на пшеница, царевица, рафинирано и нерафинирано масло, наложена от Сърбия. Очаква се в Република Северна Македония да влязат 100 000 тона пшеница от там и това ще регулира дефицитът на пазара и ще се попълнят резервите. Македонският телевизионен канал "Сител" обяви, че освен това от Сърбия ще се внася както рафинирано, така и нерафинирано слънчогледово масло. 

От правителството на Република Северна Макердония (РСМ) уверяват, че "няма нужда от страх и паника сред гражданите". Водят се преговори с България, която според македонската телевизия "Телма" е "предложила сама" да доставя пшеница на РСМ.

Скопският вестник "Слободен печат" пише, че в силозите в РСМ са останали 25 хиляди тона пшеница, а само за месец март са изконсумирани 20 хиляди тона, но изданието успокоява, че ще пристигнат 100-те хиляди тона от Сърбия и това ще реши проблема с недостига на пшеница и покачването на цените.

Опозиционната партия ВМРО ДПМНЕ продължава да твърди, че правителството действа безотговорно и иска то незабавно да се намеси на пазара за намаляване на цените на брашното и хляба.

Припомняме, че в сряда земеделският министър на РСМ Люпчо Николовски прояви интерес за закупуване на зърно от България, информираха от българското Министерството на земеделието , но министър Иван Иванов увери, че задоволяването на българските нужди ще бъде с предимство.

Продоволствена криза заплашва света

Продоволствена криза заплашва света

Все повече страни ограничават износа