Глобалната продоволствена криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна, ескалира последните дни на фона на решения на ключови страни производителки за забрана на износа, с които се стремят да запазят жизненоважни хранителни доставки в рамките на своите граници, предава Ройтерс.

Конфликтът в Украйна заплашва глобалното производство на зърно, доставката на хранителни масла и износа на торове, кара цените на основните суровини да скочат и води до криза на енергийните пазари.

Палмовото масло е най-широко използваното растително масло в света и се използва в производството на много продукти, включително бисквити, маргарин, перилни препарати и шоколад. Цените на палмово масло са се повишили с над 50% тази година. На фона на това Индонезия - основен негов производител, забрани износа му.

Министърът на търговията на Индонезия Мухамад Луфти каза, че ограниченията на износа целят да гарантират, че цените на маслото за готвене в страната ще остават достъпни за потребителите.

Покачването на цените идва в момент, когато достъпността на храните е основно предизвикателство, докато икономиките се стремят да се възстановят от кризата, предизвикана от коронавируса и помага за подхранването на инфлацията по целия свят.

Русия и Украйна също са важни доставчици на хранителни масла и допринасят с близо 30% от световния износ на пшеница.

Украйна обяви в сряда, че е забранила износа на широк спектър от селскостопански продукти, включително ечемик, захар и месо до края на годината.

Конфликтът не само наруши доставките от Черноморския регион, но също така застрашава перспективите за реколтата, тъй като цените на торовете растат и доставките се свиват в отговор на рязкото покачване на цената на природния газ - ключов компонент в производствения процес за много продукти.

Световните цени на храните се покачиха до рекордно високо ниво през февруари, като достигнаха годишно увеличение от 20,7%, според агенцията на ООН по храните, докато много котировки продължиха да се покачват през този месец.

Фючърсите на малайзийското палмово масло се покачиха до най-висока стойност за всички времена след съобщението на Индонезия, докато цените на соевото масло скочиха до 14-годишен връх.

Русия и Украйна са основни производители на слънчогледово масло и двете страни представляват почти 80% от световния износ, оставяйки клиенти като Индия да се борят да осигурят доставки на алтернативи като палмово и соево масло.

Рекордно високи цени за олио, захар и ориз през март

Рекордно високи цени за олио, захар и ориз през март

COVID кризата вдигна цените на почти всички продукти

Фючърсите за пшеница в Чикаго се покачиха с около 60% досега тази година, заплашвайки да повишат цената на основните хранителни продукти като хляба.

Загубата на два големи износителя на зърно - Украйна и Русия беше усложнена от новините, че състоянието на реколтата от пшеница в най-големия производител в света, Китай, може да е "най-лошото в историята", според министъра на земеделието на страната.

Лошите условия на отглеждане в засегнатите от суша части на САЩ изглежда ще намалят допълнително доставките.

Сърбия обяви в сряда, че ще забрани износа на пшеница, царевица, брашно и олио от четвъртък, за да противодейства на увеличението на цените, докато Унгария забрани целия износ на зърно миналата седмица.

България също така обяви, че ще увеличи зърнените си запаси и може да ограничи износа, докато не извърши планираните покупки.

Мехмед Дикме убеден, че трябва да продаваме зърното от складовете сега

Мехмед Дикме убеден, че трябва да продаваме зърното от складовете сега

Войната щяла да свърши скоро, есента ще са ни нужни складове

Доставките на зърно от Румъния, основен износител, също се затегнаха, тъй като международните купувачи търсят алтернативи на доставките от Русия или Украйна, въпреки че в момента няма планове за ограничаване на доставките.

Глобалното производство на зърно също може да намалее, тъй като производството на торове, които помагат за повишаване на добивите, е намалено след покачването на цените на природния газ.

Yara - един от най-големите производители на торове в света, заяви в сряда, че намалява производството на амоняк и карбамид в Италия и Франция.

Норвежката компания предупреди миналата седмица, че конфликтът заплашва глобалните доставки на храни.

Русия беше основен доставчик на торове, но министерството на търговията и промишлеността на страната препоръча в петък производителите временно да спрат износа.