Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел се надява на споразумение "тази седмица" за разрешаване на износа на украинско зърно от черноморските пристанища, съобщава "Файненшъл таймс".

Очаква се тя да деблокира доставките на храни за световните пазари, ограничени от войната на Русия.

Руската инвазия и атаките срещу черноморското крайбрежие на Украйна отрязаха достъпа на корабите до пристанищата на страната и така бяха блокирани милиони тонове зърно. Това засили опасенията от мащабна продоволствена криза.

Борел изрази надежда, че тази седмица ще бъде възможно да се постигне споразумение за деблокиране на Одеса и други украински пристанища.

"Животът на хиляди, повече от хиляди - десетки хиляди души, зависи от това споразумение. Това не е дипломатическа игра. Това е въпрос на живот и смърт за мнозина", подчерта топ дипломатът на ЕС.

Гутериш е обнадежден от срещата за украинското зърно

Гутериш е обнадежден от срещата за украинското зърно

Все още няма споразумение, но е направена важна стъпка напред

Изявлението си той направи преди срещата на министрите на външните работи на ЕС.

Очаква се на срещата украинският външен министър Дмитро Кулеба да предостави актуална информация за преговорите между Украйна, Русия и Турция относно усилията за постигане на сделка за износ на зърно, информира високопоставен служител на ЕС.

Дипломатическите усилия за деблокиране на износа на зърно напреднаха през последните седмици. Руският президент Владимир Путин ще се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Техеран утре, където може да бъде сключено споразумение за достъп до Черно море.

Турция: Постигнато е споразумение за доставките на украинско  зърно

Турция: Постигнато е споразумение за доставките на украинско зърно

На срещата в Истанбул с представители на ООН, Русия и Украйна

Преговорите с посредничеството на ООН миналата седмица постигнаха "много съществен напредък", заяви генералният секретар на организацията Антониу Гутериш.

ООН и Турция се опитваха да посредничат в дискусиите за рестартиране на ключовия износ на зърно от Украйна от повече от месец. Но напрежението нарасна заради твърденията за откраднати доставки, които Москва отрича: Министерството на външните работи на Украйна изчислява, че руските сили са заграбили най-малко 400 000 тона зърно от страната след нахлуването през февруари.

Украйна разпали надеждите за увеличаване на износа на зърно въпреки руската блокада на черноморските пристанища, като обяви, че корабите са започнали да преминават през устието на река Дунав.

Зеленски обяви напредък в преговорите за зърното

Зеленски обяви напредък в преговорите за зърното

След края на срещата в Турция с подредничеството на ООН