Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви известен напредък в преговорите в Турция за възстановяване на износа на храни от Украйна през Черно море.

"Украинската делегация ми докладва, че има известен напредък. Ще обсъдим подробностите с генералния секретар на ООН през следващите дни", каза Зеленски във видеообръщение в сряда вечерта, цитирано от "Интерфакс".

"Ние наистина полагаме значителни усилия, за да възстановим доставките на храни на световния пазар. Благодарен съм на ООН и Турция за съответните им усилия", каза той.

Гутериш е обнадежден от срещата за украинското зърно

Гутериш е обнадежден от срещата за украинското зърно

Все още няма споразумение, но е направена важна стъпка напред

По-рано в сряда представители на Турция, Русия, Украйна и ООН по време на преговори за износа на украинско зърно се споразумяха да създадат координационен център в Истанбул.

Освен това, според турските медии, страните са постигнали споразумение за система за съвместен контрол на зърното в пристанищата.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е оптимист за възможността за сключване на споразумение за износ на украинско зърно. "Това беше първата среща, резултатите са много обнадеждаващи. Трябва да предприемем следващите стъпки и се надяваме, че може да бъде постигнато споразумение", каза той пред репортери в Ню Йорк, коментирайки преговорите за зърно в Турция в сряда.

Той потвърди, че следващият кръг от преговори се очаква да се състои следващата седмица.

Турция: Постигнато е споразумение за доставките на украинско  зърно

Турция: Постигнато е споразумение за доставките на украинско зърно

На срещата в Истанбул с представители на ООН, Русия и Украйна