Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в сряда изрази задоволство  след преговорите в Турция между Русия и Украйна за подсигуряването на безопасни доставки на украинско зърно. 

Зеленски обяви напредък в преговорите за зърното

Зеленски обяви напредък в преговорите за зърното

След края на срещата в Турция с подредничеството на ООН

Той описа срещата като "лъч надежда за облекчаване на човешкото страдание и облекчаване на глада по света".

Това съобщават от ООН. 

Срещата се проведе с посредничеството на ООН и стана ясно, че е постигнат пробив, а следващата седмица се очаква да бъде подписано и споразумение. 

Гутериш обяви, че днес е била направена "критична стъпка напред", за да се позволи "безопасен и сигурен износ" на милиони тонове зърно през Черно море, но подчерта, че все още не е подписано официално споразумение между Русия и Украйна.

Турция: Постигнато е споразумение за доставките на украинско  зърно

Турция: Постигнато е споразумение за доставките на украинско зърно

На срещата в Истанбул с представители на ООН, Русия и Украйна

Шефът на ООН каза, че ООН е била представена на преговорите в Истанбул от ръководителя на хуманитарните въпроси Мартин Грифитс и Ребека Гринспан, ръководител на Агенцията на ООН за търговия и развитие, UNCTAD.

"Откакто започна войната, аз подчертавам колко е важно хранителните продукти на Украйна и руските храни и торове да бъдат напълно достъпни на световните пазари", каза шефът на ООН.

"В крайна сметка целта на всички страни не е просто споразумение между Руската федерация и Украйна, а споразумение за света.

Той благодари на Турция за "изключителните усилия" за свикването на преговорите и поздрави всички участници за работата им "за осигуряване на споразумение за нашето общо човечество".

"Днес е важна и съществена стъпка. Стъпка по пътя към цялостно споразумение. Трябва също така да направим повече за хората, които се борят, и за развиващите се страни, поразени от продоволствена, енергийна и финансова криза, която не е създадена от тях, каза той.

Нова надежда за украинското зърно - корабите вече преминават през Дунав

Нова надежда за украинското зърно - корабите вече преминават през Дунав

Очаква се месечният износ на зърно от Украйна да се увеличи с 500 000 тона