В сряда, 13 юли, се очаква военните делегации на Турция, Украйна и Русия, както и делегацията на ООН да се срещнат в Истанбул, за да обсъдят износа на украинско зърно през Черно море.

Това се казва в изявление на министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар, публикувано на сайта на министерството.

"Утре в Истанбул военните делегации на министерствата на отбраната на Турция, Руската федерация и Украйна и делегацията на ООН ще проведат преговори за безопасен превоз на зърно, което чака в украинските пристанища, до международните пазари по море ", се казва в изявлението. 

Акар отбелязва, че е провел преговори за разрешаване на хранителната криза с министрите на отбраната на Украйна и Руската федерация, след което е създаден постоянен канал за комуникация на ниво министерства.

Освен това делегацията на Министерството на отбраната на Турция посети Москва, а украинската военна делегация посети Анкара.

Турция освободи руски кораб с крадено украинско зърно, възмутен Киев

Турция освободи руски кораб с крадено украинско зърно, възмутен Киев

Украйна привиква турския посланик

Припомняме, че лидерите на Русия и Украйна проведоха отделни разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник относно плановете за повторно отваряне на безопасни маршрути за превоз на зърно през Черно море, пише европейската редакция на американския вестник "Политико"

Телефонните разговори на Ердоган с Владимир Путин и Володимир Зеленски ще засилят надеждите, че турският президент постига напредък към изготвянето на споразумение, което ще позволи възобновяване на доставките на зърно от украинските пристанища.

ООН и Турция се опитват да посредничат в дискусиите за рестартиране на ключовия износ на зърно от Украйна. Но напрежението нараства заради твърденията за откраднати доставки, които Москва отрича: Министерството на външните работи на Украйна изчислява, че руските сили са заграбили най-малко 400 000 тона зърно от страната след нахлуването през февруари.

Украйна иска Турция да разследва още три руски кораба за кражба на зърно

Украйна иска Турция да разследва още три руски кораба за кражба на зърно

Твърди се, че корабите са отплавали от Севастопол