Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна преговаря с Турция и ООН относно износа на украинско зърно през пристанищата си, съобщава в. "Украинска правда".

На брифинг с шведския премиер Магдалена Андершон той подчерта, че изпълнението на този проект "ще бъде трудно на места, но определено възможно", защото, както Украйна, като страна износител на зърно, така и фермерите, които се нуждаят от износ, за да се подготвят за сеитбата през следващата година, са нетърпеливи да го направят.

Зеленски повтори, че в момента в страната са блокирани 22 милиона тона зърно.

В момента Украйна работи с ООН, и по-специално директно с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш.

ООН: Задава се безпрецедентен световен глад

ООН: Задава се безпрецедентен световен глад

Над 460 000 души в Сомалия, Йемен и Южен Судан живеят в условия на глад

"Наистина в момента преговаряме с турската страна и ООН. Наши представители, които отговарят за безопасността на зърното, което излиза от нашите пристанища. Но е много важно някой да гарантира безопасността на корабите на определени държави, които идват при нас да товарят храни, освен Русия, на която нямаме доверие", настоя президентът.

Той отбеляза, че ООН заема лидерска позиция, а не действа като модератор. "Те изглеждат готови да ръководят този процес", посочи Зеленски.

"Украйна не губи време и работим по различни начини, както по железопътен, така и по речен път, за износ на нашето зърно. Ние увеличаваме тази дейност ежедневно", увери той.

Износът от украинските пристанища беше спрян след началото на руската инвазия.

Москва настоява част от санкциите, наложени й от Запада, да бъдат премахнати, за да възобнови своя износ на зърно и торове.

Украйна обвинява Русия за кражба на зърно и това, че от началото на войната е изнесла най-малко 400 000 тона зърно от окупирани украински територии.

Турция вече заяви, че ще се противопостави на Русия или която и да е друга страна да взима украинско зърно или други стоки и да ги продава нелегитимно на международните пазари.

Борел: Блокадата на украинското зърно е военно престъпление

Борел: Блокадата на украинското зърно е военно престъпление

Гладът да не се използва като оръжие за война, настоява топ дипломатът на ЕС