Украйна поиска от Турция да помогне за разследването на три кораба, плаващи под руски флаг, като част от усилията на Киев да разследва това, което твърди, че е кражба на зърно от окупираната от Русия своя територия, пише "Ройтерс".

В писмо от 13 юни, за което не е съобщавано досега, украинската прокуратура настоява турското министерство на правосъдието да разследва и предостави доказателства за трите посочени кораба, за които подозира, че са участвали в транспортирането на зърно, за което се твърди, че е откраднато от наскоро окупирани украински територии, като Херсон.

В документа се посочва, че корабите са отплавали от главния зърнен терминал на Крим в Севастопол през април и май и са акостирали в турски пристанища.

И трите големи кораба за насипни товари - "Михаил Ненашев", "Матрос Позинич" и "Матрос Кошка" - са собственост на дъщерно дружество на санкционирана от Запада руската държавна компания "Обединена корабостроителна корпорация", показват данни на Equasis.

Ако се установи, че Обединената корабостроителна корпорация е транспортирала зърно от наскоро окупираната украинска територия, това ще е поредно доказателство за участието на руски държавни предприятия в износа на това, което Киев твърди, че е открадната украинска стока.

Киев съобщи за задържан руски кораб с крадено украинско зърно в Турция

Киев съобщи за задържан руски кораб с крадено украинско зърно в Турция

Турската страна не коментира задържането му

Украйна обвинява Русия и за кражба на зърно и това, че от началото на войната е изнесла най-малко 400 000 тона зърно от окупирани украински територии.

Турция вече заяви, че ще се противопостави на Русия или която и да е друга страна да взима украинско зърно или други стоки и да ги продава нелегитимно на международните пазари.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу вече заяви, че Анкара разследва твърдения, че украинско зърно е било откраднато от Русия и няма да позволи такова зърно да бъде докарано в Турция.

На 2 юли стана ясно, че украинската страна е поискала от Турция да задържи сухотоварния кораб "Жибек Жоли", който плава под руски флаг, а на борда му, според Киев, има зърно, изнесено от окупирания от Русия Бердянск.

Руски кораб със зърно отплава от Бердянск към "приятелски страни"

Руски кораб със зърно отплава от Бердянск към "приятелски страни"

Това е първият превоз на зърно от пристанището от началото на войната