Турските митници са задържали руски кораб с украинско зърно, съобщи украинският посланик в Турция Васил Боднар.

"Оказваме пълно съдействие. Сега корабът е на входа на пристанището и е задържан от турските митничари", каза Боднар, съобщава УНИАН.

Решението за по-нататъшната съдба на кораба ще бъде взето от турските следователи на среща, насрочена за понеделник.

На 2 юли Ройтерс съобщи, че украинската страна е поискала от Турция да задържи и арестува сухотоварния кораб "Жибек Жоли", който плава под руски флаг, а на борда му, според Киев, има зърно, изнесено от окупирания от Русия Бердянск.

По данни на службата за морски трафик от 1 юли корабът за сухи товари "Жибек Жоли", е на котва в близост до турското пристанище Карасу.

Турската страна не коментира задържането му.

Руски кораб със зърно отплава от Бердянск към "приятелски страни"

Руски кораб със зърно отплава от Бердянск към "приятелски страни"

Това е първият превоз на зърно от пристанището от началото на войната

Украйна обвинява Русия и за кражба на зърно и това, че от началото на войната е изнесла най-малко 400 000 тона зърно от окупирани украински територии.

Турция вече заяви, че ще се противопостави на Русия или която и да е друга страна да взима украинско зърно или други стоки и да ги продава нелегитимно на международните пазари.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара разследва твърдения, че украинско зърно е било откраднато от Русия и няма да позволи такова зърно да бъде докарано в Турция.

Руски кораби изнасят украинско зърно за Сирия

Руски кораби изнасят украинско зърно за Сирия

Това показват сателитни снимки на Maxar