Кораби, плаващи под руски флаг, са превозвали украинско зърно от миналогодишния сезон и са го транспортирали до Сирия. Това съобщи американската частна сателитна компания Maxar, цитирана от "Ройтерс".

Сателитни изображения от месец май показват два руски товарни кораба, акостирали в контролираното от Русия пристанище Севастопол на Кримския полуостров и натоварени със зърно.

Дни по-късно сателитите на Maxar са заснели същите кораби, акостирали в Сирия и в готовност за разтоварване на зърното. Сирия и Русия са верни съюзници, отбелязва "Ройтерс".

Maxar допълва, че сателитна снимка от юни показва и друг кораб, натоварен със зърно в Севастопол.

С временни силози САЩ спасяват пшеницата на Украйна

С временни силози САЩ спасяват пшеницата на Украйна

Нови мерки срещу руската агресия

Киев обвини Москва в кражба на зърно от териториите, които руските сили окупираха от началото на инвазията в края на февруари. Войната заплашва да причини сериозен недостиг на храна, тъй като Русия и Украйна съставляват около 29% от световния износ на пшеница.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света, а западните страни обвиниха Русия, че създава риск от глобален глад, като затваря черноморските пристанища на Украйна.

На 8 юни заместник-ръководителят на Съюза на украинските селскостопански производители заяви, че Русия е откраднала около 600 000 тона зърно от окупираната украинска територия и е изнесла част от него.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че по границата с Украйна ще бъдат изградени временни силози в опит да се подпомогне износът на повече пшеница и да се отговори на нарастващата световна продоволствена криза.

След нахлуването на Русия и блокирането на пристанищата украинските доставки на зърно са в застой. Повече от 20 милиона тона са блокирани в силози. Войната разпалва световна продоволствена криза с рязко покачване на цените на зърното, олиото, горивата и торовете.

Според Кремъл в Украйна има "значително по-малко жито" от данните на Киев

Според Кремъл в Украйна има "значително по-малко жито" от данните на Киев

То не оказвало голямо влияние върху световните пазари