Украйна разпали надеждите за увеличаване на износа на зърно въпреки руската блокада на черноморските пристанища, като обяви, че корабите са започнали да преминават през важно устие на река Дунав, съобщава "Ройтерс".

През последните четири дни 16 кораба преминаха през устието на река Бистре, заяви заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков. Той допълни, че плановете на Киев са да се поддържа това темпо.

От ведомството уточняват, че в момента 16-те кораба чакат да бъдат натоварени с украинско зърно за износ към чуждестранни пазари, докато още над 90 кораба чакат своя ред в румънския канал Сулина.

Русия и Украйна се доближават до споразумение за износа на жито през Черно море

Русия и Украйна се доближават до споразумение за износа на жито през Черно море

Посредникът е Ердоган

Васков посочи, че на ден по този маршрут могат да преминават само четири кораба при необходимост от осем на ден. Украйна обаче води преговори с румънската страна и представители на Европейската комисия за увеличаване на преминаващите плавателни съдове.

По думи на украинския министър, ако тези условия бъдат изпълнени, Киев очаква задръстването на кораби да приключи до една седмица, а месечният износ на зърно да се увеличи с 500 000 тона.

Русия блокира пристанищата на Украйна от самото начало на руската агресия в тази страна, която е известна като житницата на Европа и е основен износител на селскостопански продукти и голяма част от нейното зърно традиционно се изпраща в страни, зависими от вноса, като Египет, Тунис и Алжир. Сега милиони тонове украинско зърно са блокирани в складове.

ООН и Турция се опитват да посредничат в дискусиите за рестартиране на ключовия износ на зърно от Украйна. Но напрежението нараства заради твърденията за откраднати доставки, които Москва отрича: Министерството на външните работи на Украйна изчислява, че руските сили са заграбили най-малко 400 000 тона зърно от страната след нахлуването през февруари.

ООН обсъжда с Турция, Украйна и Русия безопасни доставки на зърно

ООН обсъжда с Турция, Украйна и Русия безопасни доставки на зърно

Надежди за слагане край на кризата