Лидерите на Русия и Украйна проведоха отделни разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник относно плановете за повторно отваряне на безопасни маршрути за превоз на зърно през Черно море, пише европейската редакция на американския вестник "Политико"

Телефонните разговори на Ердоган с Владимир Путин и Володимир Зеленски ще засилят надеждите, че турският президент постига напредък към изготвянето на споразумение, което ще позволи възобновяване на доставките на зърно от украинските пристанища.

"Президентът Ердоган отбеляза, че е време Обединените нации да предприемат действия за плана относно формирането на сигурни коридори през Черно море за износ на зърно", се казва в турски текст от неговия разговор с президента на Русия.

Русия блокира пристанищата на Украйна от самото начало на руската агресия в тази страна, която е известна като житницата на Европа и е основен износител на селскостопански продукти и голяма част от нейното зърно традиционно се изпраща в страни, зависими от вноса, като Египет, Тунис и Алжир. Сега милиони тонове украинско зърно са блокирани в складове.

ООН и Турция се опитват да посредничат в дискусиите за рестартиране на ключовия износ на зърно от Украйна. Но напрежението нараства заради твърденията за откраднати доставки, които Москва отрича: Министерството на външните работи на Украйна изчислява, че руските сили са заграбили най-малко 400 000 тона зърно от страната след нахлуването през февруари.

В своя прочит на разговора Кремъл каза, че обаждането е станало "в навечерието на предстоящата руско-турска среща на върха в близко бъдеще", което показва, че Путин е готов за разговори лице в лице с Ердоган. В изявлението се добавя, че "продължава обменът на мнения относно ситуацията около Украйна, включително в контекста на координиране на усилията за осигуряване на безопасността на корабоплаването в Черно море и износа на зърно за световните пазари".

Ердоган също говори със Зеленски за безопасните коридори в морето, като каза, че Турция "продължава да работи по плана на ООН, целящ да гарантира, че украинското зърно достига до световните пазари".

След разговора Зеленски написа в Туитър, че двамата лидери са "обсъдили значението на деблокирането на (украинските) пристанища и възобновяването на износа на зърно". Той добави, че двете страни трябва да "попречат на Русия да вземе нашето зърно от (временно окупираните територии)".

Турция освободи руски кораб с крадено украинско зърно, възмутен Киев

Турция освободи руски кораб с крадено украинско зърно, възмутен Киев

Украйна привиква турския посланик

Това намеква за притесненията на Киев, че Москва ще установи нови търговски пътища от окупирани украински пристанища като Бердянск и ще изнася зърното, което Украйна твърди, че е било откраднато, към места като Турция.

Въпреки това, фактът, че и Путин, и Зеленски се ангажираха публично с турския лидер по този въпрос в един и същи ден, вероятно ще събуди надежди, че напредъкът към споразумение е възможен.

Турция разследва дали Русия краде украинско жито

Турция разследва дали Русия краде украинско жито

Страната нямало да приема подобни пратки