Коридорите за превоз на зърно и селскостопански продукти през Черно море ще започнат да функционират след подписването на документа за създаването им между Турция, Русия, Украйна и ООН през следващата седмица, съобщи турският вестник "Йени Шафак", цитиран от ТАСС.

На 13 юли в Истанбул се проведоха четиристранни преговори по този въпрос, в които участваха военни делегации от Руската федерация, Турция, Украйна и представители на ООН. Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза след срещата, че окончателният документ по този въпрос се планира да бъде подписан следващата седмица.

Според вестника подробностите относно функционирането на създавания в Истанбул координационен център под егидата на ООН ще станат известни следващата седмица, когато ще се срещнат отново делегации на четирите страни. Според "техническите споразумения", постигнати на срещата в Истанбул, преходният процес за зърнените коридори ще се координира от ООН. Представители на трите страни ще бъдат разположени в пристанищата, откъдето се планира износът на зърно Те ще наблюдават и транспортния процес директно от корабите, напускащи украинските пристанища, до влизането им в Истанбул.

Турският вестник твърди още, че на срещата в Истанбул са били постигнати договорености относно разминирането на украинските пристанища, като това ще бъде отговорност на Украйна и тя ще определя и маршрута на корабите със зърно.

Според изданието, позовавайки се на дипломатически източници, не е било лесно да се съберат руската и украинската делегация в Истанбул. "Това всъщност е голям успех, както и постигането на споразумения по разпоредбите на документа", отбелязва вестникът.

Нова среща на военни делегации от Русия, Турция, Украйна, както и представители на ООН за създаването на зърнения коридор може да се проведе на 20-21 юли, съобщи източник в Анкара за ТАСС в четвъртък. По думите му страните работят по детайлите на планирания за подписване документ.

Гутериш е обнадежден от срещата за украинското зърно

Гутериш е обнадежден от срещата за украинското зърно

Все още няма споразумение, но е направена важна стъпка напред

ООН и Турция се опитваха да посредничат в дискусиите за рестартиране на ключовия износ на зърно от Украйна от повече от месец. Но напрежението нарасна заради твърденията за откраднати доставки, които Москва отрича: Министерството на външните работи на Украйна изчислява, че руските сили са заграбили най-малко 400 000 тона зърно от страната след нахлуването през февруари.

Украйна разпали надеждите за увеличаване на износа на зърно въпреки руската блокада на черноморските пристанища, като обяви, че корабите са започнали да преминават през устието на река Дунав.

През последните четири дни 16 кораба преминаха през устието на река Бистре, заяви заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков. Той допълни, че плановете на Киев са да се поддържа това темпо.

Украйна иска Турция да разследва още три руски кораба за кражба на зърно

Украйна иска Турция да разследва още три руски кораба за кражба на зърно

Твърди се, че корабите са отплавали от Севастопол