Въпросите, свързани с извозването на украинското зърно от черноморските пристанища, все още не са напълно решени, но вече е добре, че има движение, заяви руският президент Владимир Путин на среща с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган в Техеран, съобщи "Интерфакс".

Той благодари на Ердоган за усилията му "да посредничи при осигуряването на турска платформа за разговори по проблемите, свързани с храните, проблемите на износа на зърно през Черно море".

"С вашето посредничество напреднахме. Все още не всички въпроси са решени, но напредъкът е добър", каза Путин.

Ердоган изрази надежда за успех на преговорите за износ на зърно от Украйна и похвали конструктивната посредническа роля на Русия. Той също така отбеляза значението на поддържането на контакти на високо равнище чрез телефонни разговори между двамата президенти, определи днешната среща в рамките на формата от Астана като още по-голям плюс и предложи на Путин да обсъди по-широк дневен ред.

На четири очи в Иран разговарят Путин и Ердоган

На четири очи в Иран разговарят Путин и Ердоган

Износът на зърно от Украйна ще е една от основните теми

В навечерието на срещата съветникът на Путин Юрий Ушаков изрази увереност, че президентите ще обсъдят темата в Техеран. След това той отбеляза, че разговорите продължават активно. Той припомни, че представители на Русия, Украйна, Турция и ООН са обсъдили въпроса в Истанбул на 13 юли и са се договорили "да подготвят съвместен документ, който да определи правната рамка и общия ред за износ на зърно от украинските пристанища". Беше договорено също така да се открие съвместен координационен център в Истанбул.

"Готови сме да продължим работата по това трасе и тя ще продължи", каза Ушаков.

Представители на Кремъл и на външното министерство отбелязаха, че в разговорите са участвали руски военни служители.

На 19 февруари говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че четиристранните преговори скоро ще продължат, но подчерта, че Кремъл не смята нито ситуацията в Украйна, нито украинското зърно за основна причина за кризата на зърнения пазар.

На 15 юли говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че преговарящите в Истанбул до голяма степен са подкрепили предложените от Русия мерки за износ на украински селскостопански продукти и че окончателният документ ще бъде финализиран скоро.

Путин пристигна в Техеран

Путин пристигна в Техеран

Той се срещна с иранския президент и с аятолах Хаменей

По думите му "Русия предложи мерки за гарантиране на транспортирането на храни до чужди държави, включително руски партньори, за да се изключи използването на тези логистични вериги за снабдяване на киевския режим с оръжие и военно оборудване, както и за предотвратяване на провокации".