Африка всъщност е взета за заложник при руската инвазия в Украйна на фона на катастрофално покачващите се цени на храните. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на реч при затворени врати пред Африканския съюз, съобщава "Асошиейтед прес".

Отнеха седмици искания на Зеленски да направи обръщение към африканските нации, много от които поддържат тесни връзки с Русия и не подкрепиха резолюция на Общото събрание на ООН, осъждаща инвазията по-рано тази година.

Украйна и Западът се надяват да отслабят тези връзки, като подчертават, че именно на действията на Русия се дължат драматичният недостиг на пшеница и хранителни масла, както и рязко покачващите се цени на храните и горивата на африканския континент, населяван от 1,3 милиарда души.

Борел: Блокадата на украинското зърно е военно престъпление

Борел: Блокадата на украинското зърно е военно престъпление

Гладът да не се използва като оръжие за война, настоява топ дипломатът на ЕС

Вчера върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че руската блокада на украинския износ е "военно престъпление".

Те се опитват да използват вас и страданието на хората, за да окажат натиск върху демокрациите, които наложиха санкции на Русия, подчерта Зеленски пред Африканския съюз, чиито лидери наскоро се срещнаха в Русия с президента Владимир Путин и подкрепиха твърдението на Москва, че западните санкции отчасти са виновни за кризата с продоволствената сигурност. Те призоваха други страни да гарантират, че износът на зърно и торове от Русия и Украйна няма да бъде блокиран.

Украйна: Не може да има сделка за износа на зърно без наше участие

Украйна: Не може да има сделка за износа на зърно без наше участие

Киев се опасява от руска атака срещу Одеса

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също обвини Русия, че чрез недостига на храни изнудва света. Според него Москва бомбардира украинските зърнохранилища, пречи на сеитбата в големи части от Украйна, краде зърно от окупираните територии, а също така се опитва да използва продоволствената криза в развиващите се страни, която назрява заради войната като оръжие.

Киев обвини Москва в кражба на зърно от териториите, които руските сили окупираха от началото на инвазията в края на февруари. Войната заплашва да причини сериозен недостиг на храна, тъй като Русия и Украйна съставляват около 29% от световния износ на пшеница.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света, а западните страни обвиниха Русия, че създава риск от глобален глад, като затваря черноморските пристанища на Украйна.