Основната цел на Москва е да свали правителството на украинския президент Володимир Зеленски. Това стана ясно от изявление на руският външен министър Сергей Лавров.

Забележката на Лавров идва на фона на усилията на Украйна да възобнови износа на зърно от нейните черноморски пристанища, нещо, което би помогнало за облекчаване на глобалния недостиг на храни, съгласно ново споразумение, подложено на изпитание от руската атака срещу Одеса през уикенда.

Говорейки пред пратеници на срещата на върха на Арабската лига в Кайро, Лавров каза, че Москва е решена да помогне на украинците "да се освободят от бремето на този абсолютно неприемлив режим". Той обвини Киев и "неговите западни съюзници" в пропаганда, целяща да гарантира, че Украйна "се превръща във вечния враг на Русия".

"Руският и украинският народ ще продължат да живеят заедно, ние със сигурност ще помогнем на украинския народ да се отърве от режима, който е абсолютно антинароден и антиисторически", каза той.

Забележките на Лавров рязко контрастираха с линията на Кремъл в началото на войната, когато руски официални лица многократно подчертаваха, че не се стремят да свалят правителството на Зеленски.

Лавров твърди, че Русия е била готова да договори сделка за прекратяване на военните действия през март, когато Киев промени курса си и обяви намерението си да победи Русия на бойното поле, добавяйки, че Западът е насърчил Украйна да продължи да се бие.

"Западът настоява Украйна да не започва преговори, докато Русия не бъде победена на бойното поле", каза Лавров.

Лавров: Русия няма предубеждения за възобновяване на преговорите с Украйна

Лавров: Русия няма предубеждения за възобновяване на преговорите с Украйна

Очакват Антониу Гутериш да разреши въпроса със санкциите