Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен заяви, че нападението срещу украинското пристанище в град Одеса "поставя под съмнение" ангажимента на Русия към споразумението за зърното, като по този начин подкопава усилията на ООН, Турция и Украйна за осигуряване на храни на световните пазари.

"Русия носи отговорност за задълбочаването на световната продоволствена криза и трябва да прекрати агресията си и да изпълни изцяло споразумението, с което се е съгласила", подчерта Блинкен, като добави, че Москва продължава да пренебрегва безопасността и сигурността на милиони цивилни", докато продължава нападението си срещу Украйна.

 Русия, Украйна и Турция подписват в петък за украинското зърно

Русия, Украйна и Турция подписват в петък за украинското зърно

Споразумението, предложено от ООН освобождава износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна

Олег Николаенко, говорител на украинското външно министерство, разкритикува руския президент Владимир Путин, след като Москва предприе нападение срещу Одеса в събота.

Говорителят нарече ракетата "плюнка в лицето" на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и турския президент Реджеп Ердоган, които посредничиха за сключването на сделка за износ на зърно между Русия и Украйна.

Върховният представител Жозеп Борел разкритикува нападението на Русия в Одеса в събота, като обвини Москва, че е проявила "пълно незачитане на международното право и ангажименти".

"Нанасянето на удар по цел, която е от решаващо значение за износа на зърно, ден след подписването на Истанбулските споразумения, е особено осъдително", заяви Борел.

Германия праща влакове да извозват зърно от Украйна

Германия праща влакове да извозват зърно от Украйна

Няколко влака седмично ще превозват зърното през Румъния и Полша

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди руската атака срещу украинското пристанище Одеса.

"Вчера всички страни поеха ясни ангажименти на световната сцена, за да осигурят безопасното движение на украинското зърно и свързаните с него продукти към световните пазари. Тези продукти са отчаяно необходими за преодоляване на световната продоволствена криза и за облекчаване на страданията на милиони нуждаещи се хора по света", отбеляза Гутериш.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар сподели загрижеността на Анкара във връзка с предполагаемия руски ракетен удар, нанесен в събота в Одеса.

Той отбеляза, че турското министерство е разговаряло както с украинци, така и с руснаци, и твърди, че Москва отказва да поеме отговорност за нападенията. "Руснаците ни казаха, че нямат абсолютно нищо общо с тази атака и че проучват въпроса много внимателно и подробно", каза Акар. "Фактът, че подобен инцидент се случи точно след споразумението, което сключихме вчера по отношение на доставката на зърно, наистина ни разтревожи", добави той.

В събота германският министър на външните работи Аналена Баербок осъди предполагаемото нападение на Москва срещу украинското пристанище Одеса.

Путин и Ердоган обсъдиха износа на зърно

Путин и Ердоган обсъдиха износа на зърно

Турция оказвала помощ на Русия

Баербок заклейми "страхливия" ход, заявявайки, че той показва, "че подписът на руското ръководство в момента има малко значение".

Припомняме, че руските сили предприеха атака, насочена срещу пристанището в Одеса, ден след като страната подписа споразумение с Украйна под егидата на ООН и Турция, което трябваше да установи безопасен износ на зърно от пристанищата на страната.