Властите на Русия, Украйна и Турция договориха да се съберат в петък, за да подпишат споразумението, предложено от ООН за освобождаване на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна.

Това съобщиха в четвъртък от кабинета на турския президент Реджеп Ердоган, цитирани от "Ройтерс".

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, който по-рано обяви, че се отправя към Истанбул в четвъртък, ще присъства на събитието заедно с Ердоган в  двореца Долмабахче, се казва още в изявлението.

Путин и Ердоган обсъдиха износа на зърно

Путин и Ердоган обсъдиха износа на зърно

Турция оказвала помощ на Русия

Припомняме, че Германската държавна железопътна компания "Дойче Бан" планира да пусне товарни влакове за превоз на зърно от Украйна до пристанища в Германия.

Руската инвазия в Украйна доведе до скок на цените на зърнените храни и други хранителни продукти. Заради войната износът на Киев беше спрян, а около 20 милиона тона зърно се оказаха блокирани в силози в Одеса.

"Дойче Бан" съобщава, че ще реорганизира своята мрежа, която е създадена за превоз на хуманитарна помощ, в такава за транспортиране на зърно от Украйна до германските пристанища Рощок, Хамбург и Браке близо до Бремерхафен.

Железопътният оператор планира да пуска няколко влака седмично, като голяма част от зърното ще бъде превозено през Румъния и Полша. Компанията все още не може да определи колко зърно може да транспортира.

Борел: Износът на зърно от Украйна е въпрос на живот и смърт

Борел: Износът на зърно от Украйна е въпрос на живот и смърт

Топ дипломатът на ЕС очаква тази седмица да се постигне споразумение

Дипломатическите усилия за деблокиране на износа на зърно напреднаха през последните седмици.

ООН и Турция се опитваха да посредничат в дискусиите за рестартиране на ключовия износ на зърно от Украйна от повече от месец. Но напрежението нарасна заради твърденията за откраднати доставки, които Москва отрича: Министерството на външните работи на Украйна изчислява, че руските сили са заграбили най-малко 400 000 тона зърно от страната след нахлуването през февруари.

Междувременно Украйна разпали надеждите за увеличаване на износа на зърно въпреки руската блокада на черноморските пристанища, като обяви, че корабите са започнали да преминават през устието на река Дунав.

Турция: Постигнато е споразумение за доставките на украинско  зърно

Турция: Постигнато е споразумение за доставките на украинско зърно

На срещата в Истанбул с представители на ООН, Русия и Украйна