Френският президент Еманюел Макрон каза във вторник, че продоволствената криза вероятно ще остане дори след края на войната в Украйна, добавяйки, че последиците от нея няма да изчезнат след 12-18 месеца, съобщава "Ройтерс".

Макрон отхвърли твърденията, че Западът е виновен за кризата, като каза, че продоволствените проблеми са едно от оръжията на Русия.

"Войната в Украйна ще продължи дълго. А дестабилизирането на пазара на храни ще продължи още по-дълго ... Следователно трябва да продължим да реагираме на тази кризисна ситуация. В крайна сметка след шест, дванадесет, осемнадесет месеца последствията от войната няма да изчезнат никъде", отбеляза президентът по време на посещението си в Камерун, където обсъжда глобалната продоволствена сигурност.

Камерун, подобно на много развиващи се страни, се бори с рязкото увеличение на цените на петрола, торовете и хранителните продукти. Сериозен недостиг на гориво удари столицата Яунде миналата седмица, което доведе до дълги опашки на бензиностанциите.

Макрон е на обиколка в Африка, пътуване, предназначено да укрепи политическите връзки с континента и да помогне за стимулиране на селскостопанското производство на фона на нарастващата продоволствена несигурност, свързана с войната в Украйна.

Африканските правителства до голяма степен избягват да вземат страна и отказват да се присъединят към западното осъждане и санкции.

ЮАР не иска да зависи от вноса на зърно

ЮАР не иска да зависи от вноса на зърно

Нова политика за Африка

В същото време антифренските настроения нарастват в бившите западноафрикански колонии на Франция, където опасенията за сигурността след поредица от преврати подклаждат разочарованието и насочват общественото мнение в полза на Русия.

"Обвиняват ни някои, които казват, че европейските санкции (срещу Русия) са причината за световната хранителна криза, включително в Африка. Това е напълно невярно", каза Макрон.

"Храната, както и енергията, се превърнаха в руски оръжия за война... Трябва да помогнем на африканския континент да произвежда повече за себе си", каза Макрон.

Много африкански нации са зависими от руското зърно и енергия, но те също купуват украинско зърно, което е прекъснато от конфликта.

Москва отрича отговорността за продоволствената криза, като обвинява западните санкции за забавянето на износа на храна и торове и Украйна за минирането на подходите към нейните пристанища.

Камерун, богата на минерали централноафриканска страна, е основен производител на храни за региона и делегацията на Макрон ще търси възможности за инвестиции в селскостопанския сектор.

Той ще се срещне с президента на Камерун Пол Бия в столицата Яунде, преди да се отправи към Бенин в сряда и Гвинея-Бисау в четвъртък.

Пътуването - първото на Макрон в Африка след преизбирането му през април - съвпада с посещенията на руския външен министър Сергей Лавров и специалния пратеник на САЩ за Африканския рог Майк Хамър в различни страни на континента.

Украйна се надява да стартира износа на жито тази седмица

Украйна се надява да стартира износа на жито тази седмица

Първите кораби тръгват от Черноморск