Украйна заяви в понеделник, че се надява споразумението с посредничеството на ООН, насочено към облекчаване на глобалния недостиг на храни чрез възобновяване на износа на зърно от Черноморския регион, да започне да се прилага тази седмица, предава Ройтерс.

Висши правителствени служители казаха на пресконференция в Киев, че се надяват първата доставка на зърно съгласно споразумението да бъде от пристанище Черноморск (Иличовск) тази седмица и че доставките могат да бъдат направени от всички пристанища, включени в сделката, в рамките на две седмици.

Министърът на инфраструктурата Александър Кубраков каза, че няма ограничения за това колко зърно може да бъде изнесено съгласно споразумението, подписано в петък в Истанбул, което също така позволява внос и износ на торове.

"Вярваме, че през следващите 24 часа ще бъдем готови да работим за възобновяване на износа от нашите пристанища. Говорим за пристанище Черноморск, то ще бъде първо, след това ще бъде Одеса, след това пристанище Пивдени (Южний)", Това каза заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков.

Споразумението от петък има за цел да позволи безопасно преминаване и излизане на кораби, натоварени със зърнени храни и торове от украинските пристанища, блокирани от руския Черноморски флот след нахлуването на Москва на 24 февруари.

Сделката беше приветствана като дипломатически пробив, който би помогнал за ограничаване на растящите световни цени на храните чрез възстановяване на украинските доставки на зърно до количествата отпреди войната от 5 милиона тона на месец.

Кубраков каза на пресконференцията, че отварянето на черноморските пристанища за износ ще донесе на Украйна най-малко един милиард долара на месец.

"Много е важно нашите фермери да получат финансиране през тази година и да имат възможност да извършат сеитбената кампания за следващия сезон, защото без това ще загубим целия земеделски цикъл и целия отрасъл", каза той.

"Въпросът е за оцеляването на цялата ни селскостопанска индустрия".

Украйна продължава да полага усилия за изпълнение на сделката въпреки руския ракетен удар по Одеса в събота. Русия каза в неделя, че нейните сили са ударили украински военен кораб и оръжеен склад в Одеса със своите високоточни ракети.

"Всички видяхме отлично в събота, че за тях не е проблем да обстрелват пристанищната инфраструктура. Това е основният риск (за сделката) и разбираме, че може да изплаши пазара", каза Кубраков.

Светът осъди руското ракетно нападение срещу Одеса

Светът осъди руското ракетно нападение срещу Одеса

Кремъл бламирал износа на зърно