Южноафриканският президент Сирил Рамафоса призовава африканските страни да намалят зависимостта си от вноса и да увеличат собственото си производство на зърно и торове на континента, писа The Guardian.

"Искаме ли да продължим да разчитаме години наред на доставките на зърно и торове. Или трябва да признаем, че продоволствената криза беше призив за действие, както COVID беше призив за много страни на африканския континент да започнат да произвеждат собствени ваксини?" - Рамафоса заяви на пресконференция в Претория.

"Африка трябва да започне да произвежда свои собствени торове", заяви южноафриканският президент.

През последните месеци цените на зърното в Африка и Близкия изток рязко се повишиха поради намалените доставки.

 Русия, Украйна и Турция подписват в петък за украинското зърно

Русия, Украйна и Турция подписват в петък за украинското зърно

Споразумението, предложено от ООН освобождава износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна

По-рано в петък в Истанбул бяха подписани два документа за създаване на коридор за износ на зърно от Украйна: единият бе подписан от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, руския министър на отбраната Сергей Шойгу и турския министър на отбраната Хулуси Акар, а другият - от Гутериш, Акар и украинския министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

Шойгу заяви, че в Истанбул се създава съвместен четиристранен координационен център, чиито представители ще организират проверките на плавателни съдове, участващи в износа на украински селскостопански продукти, за да се предотврати контрабандата на оръжия и боеприпаси.

"В съответствие със споразумението, подписано от Русия, Турция, представители на ООН и Украйна, в Истанбул се създава съвместен четиристранен координационен център. Представители на СКК ще организират инспекции на плавателни съдове, участващи в износа на украинска селскостопанска продукция, за да предотвратят контрабандата на оръжия и боеприпаси, както и за да изключат провокации", заяви Шойгу в изявление.

"Проверки ще се извършват както на изхода, така и на входа на Черно море", каза той.