В окупирания от Русия украински град Бердянск (Запорожка област) взривиха автомобила на коменданта на града Артьом Бардин, а той самият е в реанимация в тежко състояние, съобщават руски медии, цитирани от Руската служба на Би Би Си.

По-рано военният журналист Андрей Цаплиенко съобщи, че в окупирания Бердянск е бил взривен автомобилът на коменданта на града, назначен от руснаците. Това е станало до сградата на градската администрация.

От експлозията и последвалия пожар са пострадали още три автомобила, в които не имало никой, съобщи "Интерфакс"

След експлозията в продължение на около час в града се е чувала автоматична стрелба. Окупационните власти обвиниха за взрива украинската страна.

По-късно бе съобщено, че Артьом Бардин е починал.

Информацията бе потвърдена от Владимир Рогов, член на "военно-гражданската администрация" на Запорожка област, създадена от руската армия, но сега руските информационни агенции го представят като ръководител на сдружението "Ние сме с Русия").

В интервю за ТАСС Рогов заяви: "За съжаление, той почина в болницата. Имаме такива случаи редовно", цитира го агенцията.

По-късно обаче отново Владимир Рогов опроверга собствената си информация, като написа в социалната мрежа, че съобщенията за смъртта на коменданта на Бердянск Артьом Бардин не са потвърдени. "Въпреки тежките наранявания, взривната ампутация на краката му и голямата загуба на кръв, той е жив", пише Рогов в канала си в Telegram. Лекарите продължават да се борят за живота му."

На 26 август бе взривен автомобилът на заместник-началника на пътната полиция в Бердянск, в резултат на което той беше тежко ранен и почина в последствие в болницта,.

На 24 август в окупираната от руската армия част на Запорожка област в резултат на експлозия загина началникът на окупационната администрация на село Михайловка Иван Сушко, назначен от руските военни.

По-рано Associated Press писа, че се увеличава съпротивата срещу руската окупация в Югоизточна Украйна. Партизански сили, лоялни на Киев, убиват промосковски служители, взривяват мостове и влакове и помагат на украинската армия, като идентифицират ключови цели.

Разпространяващата се съпротива ерозира контрола на Кремъл върху тези райони и принуди окупационните власти да отложат референдума като стъпка към анексиране от Русия.

В друг материал Би Би Си припомня, че проруски блогър беше застрелян, друг служител на установената от Русия администрация беше убит, а няколко други бяха ранени при експлозии на коли бомби.

Много от високопоставените назначени от Русия окупационни служители сега носят бронежилетки на обществени места.

Как действат украинските партизани

Как действат украинските партизани

Те очакват масова подкрепа при украинско контранастъпление

Партизаните, с които се е срещнал журналист на Би Би Си, уверяват, че нямат нищо общо с това, но, между другото, и те не изпитват съчувствие.

Жителите на Херсон вече видяха няколко удара по руски складове за боеприпаси. Те също видяха удари по мостовете през Днепър, включително Антоновския, за да прекъснат каналите за доставки за руснаците.

Мнозина, които са останали в града, са готови да се бият, коментира за Би Би Си участник в тайната украинска съпротива. Според него много малко хора подкрепят руските военни в Херсон, а след обиски, арести и побоища през последните месеци те са още по-малко.

Руски военни са пострадали от химическо отравяне в Запорожка област

Руски военни са пострадали от химическо отравяне в Запорожка област

От министерството уточняват, че военните, изпълнявали задачи