Високопоставен служител в поставената от Русия окупационна администрация на Херсонска област в Украйна беше убит при атентат в петък, каза заместник-ръководителят на администрацията пред Ройтерс.

Дмитрий Савлученко, ръководител на отдела за семействата, младежите и спорта на военно-гражданската администрация на Херсон, беше убит при взрив на бомба.

Руската агенция ТАСС съобщи за два изгорели автомобила в двор в Херсон, областната столица, където е станал взривът, и че прозорците на една четириетажна сграда са счупени.

По този повод говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Експлозията, която се случи в Херсон, както и планирана, но предотвратена масова екзекуция в хотел с бежанци, могат да бъдат възприети само като терористични атаки, подобни събития изискват специално внимание."

"Мога само да кажа: нашите военни са там и, разбира се, тази терористична дейност изисква специално внимание. Това не са нищо повече от терористични актове. И съответно може да се третират само по този начин", подчерта Песков.

Херсон се намира северозападно от анексирания от Русия Кримски полуостров и беше окупиран още през първата седмица от инвазията на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари. Голяма част от местното население е напуснало, според Ройтерс.

През първите седмици на окупацията в региона се провеждаха редовни граждански протести, които бяха потушени.

Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии

Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии

Москва твърди, че няма да окупира Украйна, но действията й показват обратното

Оттогава има непотвърдени съобщения за нарастваща партизанска активност срещу подкрепяните от Русия власти.

На 18 юни украински медии съобщиха, че началникът на местния затвор, който се присъедини към руската окупационна администрация, е бил ранен при взрив на бомба.

На 20 юни украинските военни съобщиха, че двама руски войници са били убити, а друг е ранен, когато въоръжен мъж откри огън в крайбрежно кафене в град Херсон.

Херсонска област очаква да се присъедини към Русия до края на тази година, като преди това ще се състои референдум по въпроса. Това заяви пред ТАСС заместник-ръководителят на местната окупационна администрация Кирил Стремоусов.

"През тази година ще проведем референдум. И след резултатите от референдума ще поискаме от ръководството на Русия да влезем в състава в Руската федерация", обяви той.

В окупираната Херсонска област гледат само руска телевизия

В окупираната Херсонска област гледат само руска телевизия

Акция на Кремъл